Beneens kan kmo van het jaar worden: “Bouwen gaat veel verder dan het louter stapelen van stenen”

OLEN - Beneens uit Olen is een van de finalisten die kans maken op de titel kmo van het Jaar, een prijs die Unizo-Antwerpen op 9 november uitreikt. Het Kempense bouw- en interieurbedrijf van Joeri en Jo Beneens neemt het op tegen Talenco en Fietsen De Geus. Wij vroegen Niki Van de Sande, cfo van Beneens, waarom zijn bedrijf deze wedstrijd zou moeten winnen.

“Beneens Bouw & Interieur is een familiebedrijf dat al drie generaties lang een gereputeerde partner is voor zowel B2B als particuliere bouw- en renovatieprojecten. Dit zowel op traditionele wijze als in houtmassiefbouw. Ook interieurinrichting of totaalconcepten voor zowel woningen, kantoren, artsenpraktijken, zorgcentra, scholen, winkels, horecazaken en hotels vormt een significante markt. De zusterbedrijven Beneens Alucon voor het aluminium buitenschrijnwerk en Benetech voor de uitvoeringen van HVAC werken versterkend bij totaalprojecten, maar zijn elk op zich zelfbedruipend. Samen vertegenwoordigen ze een omzet van 30 miljoen euro en stellen ze zo’n 140 medewerkers te werk. Beneens is ook een pionier in circulair bouwen. Zo werd recentelijk ’t Centrum op Kamp C in gebruik genomen, het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux.”

Waarom zou Beneens kmo van het jaar moeten worden?

“Duurzame langetermijndenken zit bij Beneens in de genen en is ontstaan uit gezond ondernemersverstand. Hiermee leveren ze een positieve meerwaarde op sociaal, economisch en ecologisch vlak. Bouwen gaat  veel verder dan het louter stapelen van stenen. Ze bouwen mee aan de toekomst met respect voor onze leefomgeving en eindige grondstoffen. Met de BENEGRID bouwmethode slaan ze definitief de weg van de koolstofneutrale toekomst in. BENEGRID maakt gebruik van materialen die een standaard hybride gridstructuur vormen van 5 op 5 meter op basis van CLT (Cross Laminated Timber). Die is bijzonder demontabel en er komt weinig snijverlies bij kijken. De panelen worden voorafgaand aan de productie tot op de millimeter nauwkeurig in BIM uitgetekend en verwerkt. In het BIM-Integrum traject combineert Beneens BIM met een gebouwenbeheerssysteem, Calculus, een PID (post interventie dossier) en een circulariteitsscore. Dit maakt dat zij hiermee het gebouwenpaspoort van de toekomst klaar hebben, waardoor bouwen met statiegeld nu mogelijk is.”

Wat zou die erkenning voor het bedrijf betekenen?

“De nominatie biedt een mooie opportuniteit om als voorbeeldbedrijf andere bouwbedrijven de weg te tonen naar circulair en CO2-neutraal bouwen. Het project ’t Centrum op de site van Kamp C is vandaag te bezoeken als expo. Wekelijks dient het meermaals als inspiratiebezoek om groepen van twintig tot driehonderd mensen een praktijkvoorbeeld van de circulaire economie aan te bieden. Joeri Beneens staat persoonlijk als gids klaar om samen de weg te wijzen naar een beter leefmilieu en duurzame toekomst.”

Welke toekomstplannen liggen klaar voor uitvoering?

“Circulariteit en duurzaamheid vormen het fundament voor een gestage gezonde groei. Binnen vijftien jaar mikken ze om te verdubbelen in omzet tegenover vandaag. Gelijktijdig tracht het bedrijf enkele mooie tussenstappen te zetten om ook de eigen milieu-impact te verminderen. De principes van circulaire economie staan in het bouwproces voorop. In essentie gaat het erover dat de materialen zo veel mogelijk hergebruikt en gerecycleerd worden met een zo hoog mogelijk waardebehoud. Zo hebben we reeds voorbeelden waar met nieuwe recepten ‘cementvrije’ betonnen funderingen op een bepaalde manier ontworpen zijn, opdat ze bij het einde van hun levensduur gemakkelijk gedemonteerd kunnen worden. Bij ’t Centrum werd ook cementvrij gewerkt. De verdere volledig demonteerbare constructie is in hout, waardoor er in dat project een CO2-besparing was van 900.000 kilo. In dit type constructie levert Beneens dit jaar nog een tweede gebouw op en starten ze in 2023 aan een derde kantoorgebouw met vier verdiepingen.”