bart  lodewyckx UNIZO

Aantal freelancers in Limburg stijgt met 26%

Steeds meer Limburgers kiezen voor het statuut van zelfstandige. Zo is het aantal freelancers in de provincie de afgelopen 5 jaar gestegen met maar liefst 26%. "Nochtans kampen zij ook met heel wat kopzorgen", weet Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "Nieuwe klanten vinden, het sociaal statuut, moeilijkheden met wanbetalers of de grote financiële en administratieve rompslomp zijn hinderpalen die in deze doelgroep voor ongerustheid zorgen."

Momenteel zijn er in heel Limburg 17.405 freelancers actief. Dat is precies 25,9% meer dan 5 jaar geleden. In Vlaanderen zien we een gelijkaardige stijging. Het gaat om zelfstandigen in diverse sectoren en beroepen: consultants, grafisch vormgevers, vertalers, copywriters, fotografen, informatici, gezondheidscoaches, enzovoort. Ze kunnen zijn in verschillende bedrijven, sectoren en plaatsen.

Bart Lodewyckx van Unizo Limburg: “Freelancers zijn volbloed zelfstandigen, die graag autonoom en flexibel werken en zeer bewust voor hun statuut kiezen. Negen op tien is tevreden over de gemaakte keuze en zou het zo opnieuw doen. Toch hebben ook zij kopzorgen. Want hoe blijf je klanten en bijgevolg opdrachten vinden? Verder geven ook hun sociaal statuut, moeilijkheden met wanbetalers en de grote financiële en administratieve rompslomp nodeloos veel stof tot nadenken.”

Uit de bevraging die Unizo bij de freelancers organiseerde, blijkt verder dat 6 op 10 hoopt om in dit statuut actief blijven. De voornaamste bezorgdheden zijn het sociaal statuut als zelfstandige, het vinden van opdrachten, de administratieve en financiële verplichtingen, het inkomen, de work-life balance en de onderlinge concurrentie tussen freelancers.

Unizo neemt het op voor deze beroepsgroep: “We pleiten voor minder papierwerk, een werkelijke betalingsnorm van 30 dagen en een volwaardig sociaal statuut”, aldus nog Lodewyckx. Wij laten ‘de alleenstaanden van onze economie’ niet aan hun lot over. Ook al zijn ze happy single.”