Afbeelding5 Mattias Pieters (links) en Jan Dezutter. Foto svov

Dendermondenaren ontwikkelen stekkerdoos die veel minder verbruikt

DENDERMONDE - Met Ethernetics willen Jan Dezutter en Mattias Pieters samen met hun partners de serverparken in Europa energie-efficiënter maken. Ze ontwikkelden een industriële stekkerdoos met artificiële intelligentie die voor een stevige energiebesparing moet zorgen.

Mattias Pieters en Jan Dezutter richtten samen met Robert Leune en Gert De Spiegeleer Ethernetics op, een start-up die inzet op servers energie doen besparen. En dat is goed op tijd, want Europa besliste dat serverparken tegen 2030 CO2-neutraal moeten zijn.

“Met ons product en daarbijhorende services willen we bedrijven tot dertig procent energie laten besparen op het draaien van hun servers”, legt Mattias Pieters uit. “In juni mochten we proefdraaien bij een Franse telecomprovider en die test viel goed uit. We haalden toen al een besparing van twaalf procent en die moet nog opgedreven kunnen worden.”

In april haalde de start-up kapitaal op om de stekkerdoos te ontwikkelen. “We wilden van een prototype naar de geïndustrialiseerde versie gaan”, verduidelijkt Pieters. “En we starten nog een kapitaalronde omdat we van honderdtallen naar duizendtallen willen gaan als het over productie gaat. We willen de markt bestormen op 1 december en we denken dan vooral aan Engeland, Duitsland en Frankrijk waar de grote datacentra gevestigd zijn.”

Bezorgd om klimaat

Mattias komt uit de financiële wereld, Jan heeft een verleden in de telecomindustrie. “Robert heeft dergelijke systemen al gemaakt en Gert legt de focus op duurzaamheid. Ik kende beide heren al en leerde Mattias kennen tijdens een opleiding aan de Vlerick Business School”, zegt Jan. “Hij heeft financiële expertise en was voor ons de missing link. Met ons vier zijn we bezorgd om het klimaat en willen we op deze manier bijdragen aan een betere wereld. We zoeken 4,5 miljoen euro aan kapitaal en proberen momenteel bergen te verzetten, maar we geloven erin dat dit verhaal gaat aanslaan.”

“We werken met artificiële intelligentie en terwijl concurrenten enkel een product verkopen, willen wij met een abonnementensysteem bedrijven overtuigen van wat we voor hen kunnen betekenen door data te verzamelen over het energieverbruik van hun servers en op basis daarvan een algoritme te schrijven. Onze technologie is intussen ook gepatenteerd. Bedrijven zullen duizenden euro’s kunnen besparen als ze met ons in zee gaan.”

www.ethernetics.tech