private rusthuis

Eerste private assistentiewoningen officieel geopend, maar de stormloop blijft voorlopig uit: “Corona heeft de oudere mensen bang gemaakt”

LINDEN - Aan de Diestsesteenweg in Linden werden vrijdag 44 assistentiewoningen officieel geopend. Voor Lubbeek is dit het eerste private project op de markt. Het OCMW beschikt zelf ook over veertig assistentiewoningen. “Er is dus voortaan keuze voor onze oudere inwoners”, zegt schepen Hugo Simoens (CD&V).

Céline Tonné (86) was de eerste bewoonster van de assistentiewoningen. “Ik woonde hier 500 meter verderop in een huis waarvan ik het onderhoud nog net aankon, maar de tuin was er teveel aan. Bovendien moest ik naar mijn mening te veel beroep doen op mijn zoon en schoonzoon, die zelf al genoeg om handen hadden. En dus besloot ik een kijkje te gaan nemen in de nieuwe serviceflats in ons dorp. En ik was meteen verkocht. Op 1 april ben ik verhuisd en zes weken lang was ik de enige bewoonster. Maar dat vond ik niet erg. Zo kon ik rustig wennen aan de nieuwe situatie. Intussen zijn er drie oudere vrouwen bij gekomen en dat klikt goed. We drinken samen koffietjes en spelen Rummikub (lacht).” (lees verder onder de foto)

 

De flats hebben allemaal één slaapkamer en zijn ongeveer 60 vierkante meter groot. — © VDT

Céline woont wonderwel ook naast twee studenten. “Ja, dat is bijzonder, maar ik heb het geluk dat het lieve studenten zijn. Zij laten me weten wanneer ik de tv of radio te luid zet en andersom ook”, zegt Céline lachend. “Het klopt dat we hier tijdelijk twee studenten inwonend hebben”, klinkt het bij de Groep van erkende assistentiewoningen (GAW) Gaudium-Linden. “Dat is een contract van één jaar. Het is in Leuven namelijk moeilijk om een kot op de kop te tikken en voorlopig hebben wij hier nog flats leeg staan. We moeten eigenlijk nog beginnen aan de promotie van de flats. Zo organiseren we op 23 oktober een opendeurdag van 13 tot 17 uur. Hopelijk kunnen we wat geïnteresseerden aantrekken, want we zien sinds corona toch een andere perceptie opduiken wat betreft de serviceflats.”

Wachtlijst weg

Dat merkt ook schepen Hugo Simoens (CD&V). “Voor corona was er een wachtlijst voor onze assistentiewoningen, maar nu is die er plots niet meer. Corona heeft de oudere mensen duidelijk wat bang gemaakt. Ze wachten misschien net dat ietsje langer om hun woning te verlaten, want daar zitten ze veiliger, denken ze.”

Maar net dat sociale aspect van de assistentiewoningen vindt Céline fantastisch. “We kunnen in de gemeenschappelijke ruimtes, zowel binnen en buiten, genieten van het samenzijn. En als we toch even op onszelf willen zijn, kan dat ook perfect. Ik ben hier echt gelukkig en hopelijk zijn we binnenkort met nog meer bewoners samen.”