Afbeelding7 De Herentalsebaan in Deurne. Foto Joris Herregods

Deurnse winkelstraten houden stand: “Goede dynamiek trekt nieuwe handelaars aan”

DEURNE - De stad Antwerpen inventariseert elke drie jaar het aanbod van de winkelstraten in zowel de stad als de districten. Per winkelstraat wordt geanalyseerd welke winkels, horeca en diensten er gevestigd zijn, maar ook hoeveel leegstaande panden er zijn. En bij dat laatste is een positieve trend op te merken in Deurne.

In Deurne-Noord, de omgeving van de Gallifortlei, is het aantal leegstaande panden lichtjes gedaald. Op en rond de Herentalsebaan in Deurne-Zuid is het aantal hetzelfde gebleven ten opzichte van 2019, voor de coronacrisis.

“En dat is eigenlijk heel goed nieuws”, vertelt To Baaten, zaakvoerder van Passepartout Inlijstingen. “Leegstand is en blijft een uitdaging voor winkelstraten”, zegt hij. “Maar na een ingrijpende heraanleg van de straat in 2018, de coronacrisis en de huidige energiecrisis, blijven we op hetzelfde niveau. We houden stand, ondanks de moeilijke periodes en dat is zeker een hoopgevende vaststelling.”

Het aantal commerciële panden op de Herentalsebaan is lichtjes gestegen, met vooral een toename in het aantal horeca- en speciaalzaken. “Dat is goed nieuws”, zegt Baaten. ”We zien ook dat het meer bezoekers naar onze straat lokt en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.”

Cijfers Deurne-Zuid.

Ook Alain Hoeckx, voorzitter van de winkeliersvereniging Deurne Centrum, ziet het positieve in de winkelcijfers voor Deurne-Noord. Toch is daar het aantal winkelpanden gedaald ten opzichte van 2019.

“Gezien de crisissen die we hebben moeten trotseren, is zo’n lichte daling niet abnormaal”, zegt Hoeckx. “Maar naar mijn gevoel gaat het zeker niet de slechte kant uit. Handelaars groeperen zich meer en meer in de handelskernen, zoals de Gallifortlei, waar we net veel meer nieuwe zaken zien komen de laatste tijd. Er is ook een goede dynamiek, er zijn veel nieuwe initiatieven en dat trekt zowel handelaars als bezoekers aan. Dat is lang anders geweest.”

Van de 21 leegstaande winkelpanden staan er vandaag nog ‘maar’ achttien leeg in Deurne-Noord. “Maar het is wel een daling en voor het eerst sinds lang zitten we zo onder de 10% leegstand”, zegt Hoeckx. “Ook dat is zeker geen slecht nieuws.”

 

Cijfers Deurne-Noord/Centrum.