coloma

Parking Colomalaan opent dit najaar: zeventig parkeerplaatsen erbij

MECHELEN - De Colomalaan in Mechelen is voorgoed een fietsboulevard, maar binnenkort kan je er wel opnieuw parkeren met de auto. Nog dit najaar moet de nieuwe gratis parking Colomalaan openen. Er is plek voor zeventig voertuigen.

Aan het begin van de Colomalaan, vlak bij het kruispunt met de Jubellaan, is een aannemer drukdoende om de parkeerplaats aan te leggen. “Als het weer en de werkzaamheden meezitten, opent de parking met wat geluk eind oktober. Het zou wel kunnen dat de timing nog opschuift naar begin november”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Nu de Colomalaan volledig autovrij is geworden, heeft de parkeerplaats verschillende functies. Ze moet onder meer dienst doen als kiss &ride voor de basisschool Sint-Jozef Coloma en ook Sporting Mechelen heeft zijn terreinen in de buurt. “De parking wordt niet volledig verhard. Ze bestaat voor de helft uit tegels in grasbeton, zodat de bodem water kan doorlaten. Later komen er ook nog vijftien bomen”, vertelt Princen, die ook bevoegd is voor natuur- en groenontwikkeling.

Verbinding met Postzegellaan

Op de parkeerplaats wordt ook de verbinding gemaakt tussen het fietspad met de Postzegellaan. “Dat is het laatste ontbrekende puzzelstukje, het sluitstuk van de fietsinfrastructuur die fietsers veilig en vlot naar het fietspad langs de tangent brengt”, legt de eerste schepen uit.

Autoverkeer dat van de Jubellaan naar de Europalaan rijdt, moet sinds kort ook niet meer omrijden via de rotonde op het Koning Albertplein. Het kruispunt is aangepast aan de nieuwe verkeerssituatie. Daardoor is er opnieuw verkeer in alle richtingen mogelijk. Er staan momenteel wel nog tijdelijke verkeerslichten. Binnenkort komen er definitief nieuwe in de plaats.