Het project met de naam Glitch liep van 2018 tot 2021 in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. In de glastuinbouw is veel energie nodig, maar door het groter wordend areaal stijgt ook het verbruik. “Het onderzoek spitste zich toe op klimaatneutrale technieken en teeltsystemen”, legt Evelien Rosiers van het Proefstation voor de Groenteteelt uit. “Ook het stimuleren van innovaties maakte er deel van uit. Met ledverlichting in de serres konden we een besparing van 18% per kilogram tomaten realiseren. Met dakschermen kunnen serres beter geïsoleerd worden en ook dat levert energiebesparing op.”
Dakschermen
In de paprikaserre van het Proefcentrum Hoogstraten hangen dakschermen. “In de winter moeten de schermen ook licht kunnen doorlaten”, vertelt onderzoek vruchtgroentes Marlies Huysmans van het Proefcentrum. “Voor de nachten is het scherm nuttig om de warmte binnen te houden. De eerste proef gaf een energiebesparing van 49%. Met een aangepast scherm en klimaatsturing kon bij paprikateelt in totaal 62% energie bespaard worden, waarvan 40% overdag en 79% ‘s nachts. Dit zonder dat de productie er onder begon te lijden. Bij tomaat werd in totaal een energiebesparing van 41% gerealiseerd door het gebruik van nachtschermen en een aangepaste teeltstrategie. Hier was er jammer genoeg wel een productieverlies. De schermen moeten gebruikt worden in combinatie met een ontvochtingssysteem.”
Economisch rendabel
De volgende stap van het onderzoek is Energlik. “Daarmee willen we aantonen dat klimaatneutrale glastuinbouw economisch rendabel kan zijn”, zegt Lien Bosmans van Proefcentrum Hoogstraten. “Het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot, het reduceren van het energieverbruik en de kwaliteit bewaren bij het gebruik van een ontvochtingssysteem. Ook de ontwikkeling en optimalisatie van een sensortechniek om de aanwezige schimmeldruk in de teelt op te volgen, zit in dit project. Deze innovaties willen we praktijkklaar maken en integreren in een energie-efficiënt teeltsysteem. De projectaanvraag voor Energlik is al ingediend. Bij goedkeuring kan het starten in maart 2023 en met een duurtijd van drie jaar.”