Foto Joren De Weerdt

Al duizend tassen gemaakt in workshops van Iep Deszign

HOOGSTRATEN - Wie graag zelf een lederen tas maakt, kan daarvoor terecht in het atelier van Iep Deszign in Hoogstraten. Tijdens de jongste workshop is de kaap van duizend tassen overschreden. Ambachtsvrouw Ibi Szabo gaat er voortaan ook een crea-café openen.

Ibi Szabo is al meer dan tien jaar creatief bezig met leder. Het leverde haar het certificaat van Erkend Ambacht op.

“Zes jaar geleden ben ik gestart met workshops”, vertelt Ibi. “Dat kwam gestaag op gang, maar intussen worden er jaarlijks 300 tassen gemaakt in het atelier. De deelnemers komen vooraf kiezen wat ze willen maken en in welke kleur. Er zijn drie basistassen beschikbaar.”

Wedstrijd

“Bij het begin van de workshop ligt het leder uitgesneden klaar en mag iedereen de tas naar eigen goesting afwerken. Het vijfjarig jubileum kon vorig jaar niet gevierd worden door het coronavirus, maar de duizendste tas is ook een mooie gelegenheid om te vieren. Ik koppel er een wedstrijd aan waarmee je een workshop of handgemaakte tas kan winnen.”

Niet de laatste tas

Shana Van Hove had de eer om met de duizendste tas naar huis te gaan. “Ik heb al meer aan de workshops van Ibi meegedaan. Het is heel plezant om creatief bezig te zijn. Deze tas is zeker niet de laatste die ik zelf heb gemaakt, er zijn al ideeën aan het rijpen voor de volgende.”

Omslag van menukaart

De klanten van Iep Deszign zijn uiteenlopend. Vorig jaar heeft Ibi Szabo de lederen hoezen voor de epitoga’s van de eredoctoraten van KU Leuven gemaakt. “In restaurant Savoury in Turnhout zijn de omslag van de wijn- en degustatiekaart door mij gecreëerd, net als de onderleggers”, zegt Ibi. “Er zijn meer horecazaken die bij mij aankloppen, maar ook bedrijven voor maatwerk. Dat gaat van bagagelabels tot de badges aan de stukjes leder die in meubelwinkels aan de klanten getoond worden om te kunnen vergelijken.”

Crea-café

“Het atelier in de Leemstraat gaat vanaf nu elke woensdagvoormiddag open voor een crea-café. Ik zie het als een creatieve ontmoetingsplaats die open staat voor mensen die in gezelschap willen bezig zijn met bijvoorbeeld breien of macramé”, aldus Ibi.