Heel wat bedrijven en organisaties kampen met houtoverschotten. Het gaat bijvoorbeeld om hout dat niet meer gebruikt kan worden en ook niet meer voldoet om verkocht te worden. Daardoor belandt het vaak op een container. Met Recuplan willen Ecoso en Eco-Deco daar verandering in brengen. Zij toveren houtafval van verschillende bedrijven uit de Mechelse regio voortaan om tot nieuwe materialen die gebruikt kunnen worden in bouwprojecten.
“Het gaat bijvoorbeeld om balken waar houten mallen mee gemaakt werden. Die worden in ons houtatelier verzaagd en opgeschuurd tot balken die opnieuw perfect bruikbaar zijn”, zegt Leen Ardui, gedelegeerd bestuurder van Ecoso. “Maar we gaan bijvoorbeeld ook aan de slag met kleine latjes. Die worden verlijmd en verzaagd tot nieuwe planken. Ook oude meubels en kasten uit de verschillende Cirkels-kringwinkels krijgen hier een tweede leven in de vorm van houtproducten.”
Recuplan is daarmee de allereerste circulaire bouwmarkt in de regio. “Het is een uniek en experimenteel project”, zegt Ardui. “Het is ook enorm arbeidsintensief. Daardoor is het haast onmogelijk voor de reguliere markt om op deze manier aan de slag te gaan met de houtoverschotten. Daarom zetten wij in op sociale tewerkstelling. Mensen met een bepaalde afstand tot de gewone arbeidsmarkt kunnen bij ons aan de slag. Zo bieden we hen een zinvolle opleiding en werkervaring.”
Voor professionals en doe-het-zelvers
Niet alleen professionelen uit de bouwwereld, zoals bouwbedrijven, architecten en interieurvormgevers, maar ook hobbyisten en doe-het-zelvers kunnen bij Recuplan terecht voor houtproducten. “We zijn nog maar een week bezig, maar we merken dat er enorm veel enthousiasme en interesse is”, zegt Bert Vanhooff, samen met Linne Bastiaensen een van de drijvende krachten achter het project. “Om een netwerk aan afnemers te creëren, willen we op termijn onder meer ook workshops organiseren rond het gebruik van circulair hout.”
De omschakeling naar Recuplan was van levensbelang voor het houtatelier van Ecoso. “Het was eigenlijk al aan het uitdoven”, zegt Leen Ardui. “Met het houtatelier maakten we meubels op maat, maar jammer genoeg konden we niet langer concurrentieel zijn. Het werd ook steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. Met Recuplan veranderen we het geweer nu van schouder, maar we zijn er zeker van dat deze circulaire houthub een mooie toekomst heeft.”