Dankzij de nieuwe site kan Zoutman de productie verhogen met 150.000 ton zeezout per jaar. Midden 2023 gaat de nieuwe fabriek in gebruik. In een eerste fase gaat het om een investering van 30 miljoen euro en op termijn komen er minimaal 40 nieuwe jobs bij. Het van oorsprong West-Vlaamse bedrijf Zoutman verhoogt zijn productie met 150.000 ton per jaar om in te spelen op de groeiende populariteit van zeezout. Het bedrijf bouwt daarvoor een ultramoderne productietoren van maar liefst 64,5 meter hoog, zo’n halve meter hoger dan de bekende Boekentoren.
Vooral in de voedingsindustrie is de vraag naar zeezout erg hoog, omwille van zijn natuurlijk en gastronomisch karakter. In de nieuwe vestiging zal het West-Vlaamse bedrijf van de broers Sobry specifiek focussen op de productie van zeezout zonder additieven. De voedingsbedrijven zijn volgens CEO Bert Lamote van Zoutman massaal vragende partij voor dergelijk aanbod.
Natuurlijk en ecologisch
Zoutman zegt dat het uitsluitend werkt met zeezout, dat met verve het meest ecologische zouttype is. Bij het winnen van zout uit de zee ligt de CO2-uitstoot tot 31 keer lager dan bij zout dat gewonnen wordt uit mijnen, zoals bijvoorbeeld steenzout en vacuümzout.
Voor Zoutman was het ook een erezaak om het natuurlijke en ecologische karakter van zeezout te bewaken, ook tijdens het verwerkingsproces. De ingenieurs van het bedrijf tekenden de nieuwe productietoren daarom uit met het oog op duurzaamheid en besparing van ruimte aan de oppervlakte. Door in de hoogte te bouwen wordt ook de efficiëntie van het hele verwerkingsproces bespoedigd.