Campina Energie gaat samenwerken met Eneco om de energietransitie te versnellen

TURNHOUT - Burgercoöperatie Campina Energie sluit, net als drie andere burgercoöpeeraties, een overeenkomst met de commerciële energieleverancier Eneco. Samen richten ze de vennootschap EnDev-R op en willen ze de energietransitie in Vlaanderen versnellen.

EnDev-R staat voor Energy Develpment and Realisation. Het is een samenwerking met de energie burgercoöperaties Campina Energie, Denderstroom, Stroomvloed en Vlaskracht. “Eneco wil met zijn One Planet Plan een klimaatneutrale samenleving tegen 2035 realiseren”, zegt Miguel de Schaetzen, ceo van Eneco Wind Belgium. “Daarvoor moeten we samenwerken, elkaars troeven uitspelen en zo onze klimaatambities verwezenlijken.”

“door deze samenwerking kunnen nog meer burgers investeren in lokaal hernieuwbare energie-installaties. Duurzame energie die ons niet langer afhankelijk maakt van energiebronnen uit het buitenland, klimaatneutraal en bovendien goed voor de portemonnee van de burgers die hierin meestappen.”

De nieuwe vennootschap EnDev-R wil naast windturbineprojecten ook andere hernieuwbare energieprojecten realiseren. Binnen de structuur van het bedrijf zijn alle partijen gelijkwaardig. De aandelen zijn evenredig verdeeld tussen Eneco en de verschillende burgercoöperaties. “Zo blijven we trouw aan een belangrijke basiswaarde van een burgercoöperatie.”

Via deze burgercoöperaties die deel uitmaken van REScoop Vlaanderen, investeren burgers rechtstreeks in de productie van lokale duurzame energie. Er zijn al meer dan 3.000 coöperanten. Eneco is al sinds 2011 actief in België en levert er al gas en groene stroom aan meer dan een miljoen woningen en 55.000 bedrijven.