Samen grenzen verleggen. Dat was de centrale boodschap tijdens de Academische openingszitting van de West-Vlaamse KU Leuven-campussen van Kortrijk en Brugge. Daarbij gaat de aandacht naar meer samenwerking met Rijsel, en meer bepaald met de Université de Lille, de Noord-Franse partneruniversiteit in Rijsel. De openingszitting kan, na twee jaar corona, opnieuw doorgaan in de Kortrijkse schouwburg. Een zevenhonderdtal genodigden waren er mee getuige van de bekrachtiging en versterking van de samenwerkingsbanden tussen beide universiteiten.
Reeds in 2017 ging de Kulak (KU Leuven) met de Rijselse universiteit een prioritair strategisch partnerschap aan. Dit leidde tot intense onderzoekssamenwerking met een 20-tal gezamenlijke doctoraatsprojecten en tal van gezamenlijke onderzoeksprojecten voor gevolg. Ook met het academisch ziekenhuis CHU en diverse ‘grandes écoles’ – typische Franse hoger onderwijsinstellingen – waren er al langer nauwe samenwerkingen. Op 1 januari 2022 werden al de betrokken Rijselse kennisinstellingen ééngemaakt onder de vlag ‘Université de Lille’.
Streven naar excellentie
In maart van dit jaar kende de Franse overheid ook definitief het statuut van ‘université d’excellence’ toe aan de intussen ééngemaakte Rijselse universiteit. De Franse overheid stelt hiervoor aanzienlijke middelen ter beschikking. Dit bevordert het verder opzetten van structurele internationale en interregionale samenwerkingen. KU Leuven was reeds bij aanvang van de statuutaanvraag steunende partner in haar rol als prioritaire buitenlandse partneruniversiteit.
Blik op Noord-Frankrijk
Dat de blik van KU Leuven en haar West-Vlaamse campussen in het bijzonder nog sterker gericht staat op Noord-Frankrijk is niet toevallig. Met een sterke, ééngemaakte universiteit net over de landsgrens is het voor deze regio cruciaal de blik ook naar Frankrijk te richten.
De Rijselse universiteit heeft alvast een ijzersterke reputatie in domeinen van geneeskunde, textiel en nieuwe materialen, de ingenieurswetenschappen en recht en politieke wetenschappen. Nu ook meer Belgische bedrijven zich vestigen in de Noord-Franse regio, is een intense interactie tussen de Franse en Belgische bedrijfsecosystemen cruciaal. Hoog tijd om meer op de samenwerking met Noord-Frankrijk in te zetten, zoals ook Piet Desmet, vice-rector KU Leuven, aangaf: “Rijsel is niet alleen een prachtige stad, het is ook het kloppende hart van een regio die meer potentieel heeft dan we soms inschatten”, aldus Desmet. “Zeker academisch, maar ook medisch en economisch verdient deze as meer aandacht. We kijken uit naar een vernieuwde politieke en breed maatschappelijke interactie. Samen grenzen verleggen is meer dan ooit de insteek.”