Bij Meer Fresh Products (MFP), dat deel uitmaakt van Tomeco Services, worden onder meer tomaten geteeld. Rondom de serres liggen vijf bassins met een buffercapaciteit van 59.000 kubieke meter. Het drijvend zonnepark ClickFloats is aangelegd door Connectum uit Wuustwezel, dat oplossingen ontwikkelt voor duurzaam water- en energiebeheer. “Zonnepanelen op het water brengen meer op dan panelen op het dak”, legt CEO Hedwig Van Roy van Connectum uit. “Dat komt omdat ze gekoeld worden door het water. Op een dak daalt de opbrengst van zonnepanelen flink door de warmte. Dat probleem stelt zich niet op het water. Bovendien is de oppervlakte er toch dus kan je ze beter benutten.” De zonnepanelen zorgen er ook voor dat minder water verdampt en dat de algenvorming afneemt.
Vier leidingen
Twee jaar geleden zijn de gesprekken tussen MFP en Comeco gestart om het project met de naam Proeftuin Droogte te realiseren. “Er worden vier leidingen aangelegd tussen de twee bedrijven”, vertelt Mitch Vermeiren van MFP. “Een deel van de groene energie van de zonnepanelen gaat naar Comeco. Het gaat om 1400 megawattuur per jaar, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 400 gezinnen. We brengen ook het condenswater van onze warmtekrachtkoppeling naar Comeco. De overloop van hemelwater in onze bassins stroomde vroeger de beek in, maar dat is binnenkort voor Comeco bestemd. Gezuiverd water uit het productieproces van Comeco komt naar ons om de planten water te geven. De besparing van grond- en leidingwater bedraagt 100.000 kubieke meter op jaarbasis, dat is te vergelijken met wat 800 gezinnen gebruiken. Onze samenwerking kan een voorbeeld zijn voor alle bedrijfssectoren.”
Drinkkwaliteit
Comeco heeft elk jaar 150.000 kubieke meter water van drinkkwaliteit nodig in het productieproces. “We hopen met het energiegedeelte eind dit jaar te starten”, zegt Jan Coenegrachts, manager Duurzaamheid en Investeringen van Comeco. “Dat zou voor ons een daling van 15% van het energiegebruik opleveren en dezelfde vermindering voor gas. De bedoeling is om volgend jaar het regenwatergedeelte en dat van de warmtekracht te koppelen. Dat zou goed zijn voor een waterbesparing tussen 30 en 40%. Het zijn geen geringe hoeveelheden en helpt ons bij de verduurzaming.”
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woonde de inhuldiging van het drijvende zonnepark bij. “Dat bedrijven de handen in elkaar slaan om te komen tot duurzame oplossingen juich ik vanzelfsprekend toe. We moeten radicaal kiezen voor duurzame energie, onder meer door beschikbare grondstoffen optimaal te gebruiken. Dit project is daar een mooi voorbeeld en een bewijs dat het werkt.”