Afbeelding5 Foto cbh

Uitbaters van wellnesscentra houden hart vast voor energiefactuur

NINOVE, EREMBODEGEM - Ook wellnesscentra kreunen onder de torenhoge energieprijzen. Ze zijn grootverbruikers van energie en water en vrezen dan ook voor de eindafrekening van de leveranciers.

Puur Wellness in Ninove bestaat inmiddels twaalf jaar maar zaakvoerster Christa Van Den Berghe (53) kreeg gisteren te horen dat de eindafrekening voor aardgas wel eens zes keer hoger zou kunnen liggen dan vorig jaar. Voor elektriciteit kan de stijging oplopen tot tien keer hoger.

“Tot vorig jaar combineerde ik mijn schoonheidsinstituut met de wellness, maar ik moest noodgedwongen met de schoonheidsverzorgingen stoppen wegens gezondheidsproblemen”, zegt Christa.

“Aangezien de wellness erg goed draaide, besloot ik mijn focus daarop te leggen. Maar nu komt ook dit in het gedrang door de extreem gestegen energieprijzen. Als de schattingen die ik gisteren meekreeg van de leveranciers kloppen, is dit niet meer rendabel en denk ik eraan ook met de wellness te stoppen.”

“Wij gebruiken aardgas voor de verwarming van het water en gebruiken hiervoor maar liefst drie aardgasketels. Het buitenzwembad verwarmen in de winter zit er zeker al niet meer in om toch wat te bezuinigen.”

Financieel niet haalbaar

Volgens Christa is er een dubbel negatief effect door sterk gestegen energieprijzen: “We kunnen het als uitbaters van een wellnessinstituut onmogelijk de gestegen energieprijzen aan onze klanten doorrekenen. Bovendien krijgen onze klanten zelf ook al te maken met de gestegen prijzen, waardoor er steeds minder mensen afspraken maken.”

Uniek verwarmingssysteem

Ook Gunther De Wetter (48), uitbater van instituut L’Histoire D’Eau uit Erembodegem, vreest voor een erg hoge eindafrekening van elektriciteit, aardgas en water. Toch is Gunther er nog relatief gerust in. Hij installeerde een viertal jaar geleden naar aanleiding van een energieaudit een vrij uniek verwarmingssysteem.

“Ik kreeg de raad om een warmtekoppeling te plaatsen waarmee ik zelf elektriciteit kan maken. Tegelijk genereert dit systeem ook een restwarmte die ik dan kan gebruiken om water op te warmen.”

“Het systeem dat ik gebruik kraakt biologisch gas op ongeveer 400 graden Celsius. Door die kraking van het gas komt er waterstof vrij waarmee elektriciteit gemaakt wordt. Bovendien is deze oplossing ook volledig vrij van enige CO2-uitstoot.”

Gunther erkent echter dat ook hij het moeilijk heeft door de gestegen energieprijzen: “Het zal voor mij waarschijnlijk net iets minder moeilijk zijn dan bij collega’s die dergelijk systeem niet hebben, maar het blijft bang afwachten voor iedereen”, besluit Gunther.