Willemen Group Foto: Willemen Group

Willemen over jobverlies: “Te wijten aan corona en stijgende grondstofprijzen”

MECHELEN - De Mechelse bouwgroep Willemen kondigde woensdag aan dat er veertig banen verdwijnen. De groep is al enkele jaren verlieslatend en wil zo het tij keren. Ook de activiteiten van de groep in Duitsland en Marokko worden afgebouwd.

De jobs die op de helling staan situeren zich bij de ondersteunende diensten. Volgens woordvoerder Bram Willemen gaat het niet alleen om banen op de hoofdzetel in Mechelen, maar op verschillende locaties. “Het is wel belangrijk om te vermelden dat het bij een aantal van de veertig banen die sneuvelen gaat om mensen die het bedrijf al verlaten hebben of die niet worden vervangen. Jammer genoeg zijn er ook een aantal naakte ontslagen.”

Willemen Groep bestaat in totaal uit een 25-tal bedrijven die actief zijn in de bouwsector. Dat gaat van bedrijven rond bouw- en infrastructuurwerken over bedrijven gespecialiseerd in funderingen, techniek en onderhoud tot projectontwikkeling en het beheer van de holding. De groep telt ongeveer 2.200 werknemers, van wie achthonderd à negenhonderd bedienden. Met een omzet van ongeveer 800 miljoen euro is het bedrijf een van de grotere familiale bouwgroepen van ons land. In 2013 kreeg de groep nog de onderscheiding ‘Onderneming van het jaar’.

Verliezen

De groep leed de afgelopen jaren echter behoorlijke verliezen. In 2020 ging het om 14 miljoen euro en in 2021 om 13,5 miljoen euro. Die verliezen worden vooral geleden in de divisie bouw. “De reden daarvan ligt voor een groot deel bij de coronapandemie en de stijgende grondstof- en energieprijzen. Mensen hebben projecten uitgesteld, kregen geen vergunning of wilden zelf besparen. Daardoor is de omzet gedaald.”

Marc Jonckheere, de nieuwe CEO, moet het herstelplan uitvoeren, maar volgens woordvoerder Bram Willemen lagen de plannen al langer op tafel. “Dat herstelplan ligt al een tijdje klaar, maar met Marc Jonckheere hebben we de geschikte man in huis om ze uit te voeren. Hij was sinds 13 juni de nieuwe algemeen directeur van Willemen Infra en schuif nu door naar Willemen Groep. Naast de veertig jobs die verdwijnen zal de groep zich voorlopig hoofdzakelijk op de Benelux concentreren. Bestaande projecten in het buitenland, zoals in Duitsland en Marokko, worden nog afgewerkt, maar er worden geen nieuwe projecten meer opgestart. Verder worden Cosimco en Franki, twee bedrijven binnen de groep die in Kontich gevestigd zijn, onder één centraal directiecomité gebracht. Dat moet synergieën en schaalvoordelen opleveren. Zo hopen we in 2023, maar ten laatste in 2024, niet langer verlieslatend te zijn”, zegt woordvoerder Bram Willemen.