ijsbaan

Jarige ijsbaan Die Swaene maakt zich klaar voor seizoensopener: “Optimistisch blijven ondanks hoge energieprijzen”

HEIST-OP-DEN-BERG - Tegen half september ontwaakt de Heistse ijsbaan Die Swaene traditiegetrouw uit haar zomerslaap. Het schaatsseizoen begint er op vrijdag 16 september met een discofeestje op het ijs. Hoewel de energieprijzen overal de pan uit swingen, blijft uitbater Leo Verbeeck er behoorlijk positief onder. “Ik hoop vooral dat iedereen zin heeft om er weer in te vliegen.”

Over enkele maanden wordt de Heistse ijsbaan exact vijftig jaar. De populariteit ervan zit al verschillende jaren weer in de lift. Na een moeilijk coronajaar volgde een behoorlijk geslaagd seizoen 2021-2022. “We hebben vorig jaar goed gewerkt”, zegt Leo Verbeeck. “Zowel bij de jeugd als bij de families draaiden we behoorlijk goed. We hopen nu op hetzelfde, zeker door de impact van de hoge energieprijzen.”

De ijsbaan wordt gekoeld met elektriciteit, maar ook zaken als de kost van de stookolie en de producten voor de cafetaria zijn mee de hoogte in gegaan. “Het is niet helemaal met onze zin, maar we konden niet anders dan onze prijzen wat te verhogen”, zegt Verbeeck. “Dan nog is een schaatsbeurt bij ons in feite helemaal niet duur. Als volwassene betaal je nu 10 euro, inclusief de huur van schaatsen. In Nederland betaal je vaak een heel stuk meer.”

Koude winter

Ondanks de uitdagingen blijft Verbeeck een optimist. “Na het moeilijke coronajaar hoop ik vooral op een goede voortzetting van ons verhaal van vorig jaar”, zegt hij. “Ik hoop dus dat iedereen zin heeft om er weer in te vliegen. Maar ik ben ook niet blind voor de realiteit. Alles is gewoon erg duur geworden. Voor de energiekosten van ijsbanen zou een wat koudere winter daarom niet slecht zijn. Mogelijk kan de overheid iets doen aan die prijzen. Anders zie ik er op termijn velen in penibele situaties terechtkomen. Ook de fabrieken in Heist en daarbuiten zullen waarschijnlijk wel kreunen onder de prijs van de energiefacturen. ”

De seizoensopener van de ijsbaan op vrijdag vindt plaats van 19 tot 22u. Zaterdag vindt er al vanaf de namiddag discoschaatsen plaats. Het nieuwe ijshockeyseizoen begint volgende week met vriendschappelijke wedstrijden. Nadien volgt de competitie. Of er dit seizoen nog een viering plaatsvindt voor de vijftigste verjaardag van de ijsbaan, ligt nog niet vast.

www.ijsbaanheist.be