Wynants 22

Twee jonge West-Vlaamse koks dingen mee naar de Pierre Wynants-trofee

KNOKKE - Zopas werden in restaurant Cédric van Mastercook-voorzitter Cédric Poncelet in Knokke de 5 geselecteerden voor de Trophy Pierre Wynants 2022 voorgesteld. In de eindselectie bevinden zich ook twee veelbelovende kandidaten, allebei  twintigers, uit West-Vlaanderen. Namen om sowieso te onthouden: Michaël Van Liere en Elien Verhulst.  

Twee Nederlandstaligen en drie Franstaligen kruisen op 23 november in Flanders Expo de pollepels en dingen er mee naar de Trophy Pierre Wynants 2022. Zij werden na lezing van hun ingezonden recepten geselecteerd door een jury van ‘Mastercooks’: Jo Nelissen, coach van het Belgian Culinary Team, Freddy Vandecasserie, Daniel Molmans, Alain Deluc, Frank Fol, Cédric Poncelet en Pierre Wynants himself.

De winnaar van de wedstrijd ontvangt een gouden medaille en een replica van de trofee. Hij/zij mag ook België vertegenwoordigen op de Europese Chef Challenge en indien daar geselectionneerd de Global Chef Challenge. Alle kandidaten zetten gedurende 3 maanden hun hoofdgerecht en het gekozen bier op het menu in hun restaurants.

Bij de vijf kandidaten die in de running zijn om de prestigieuze trofee in de wacht te slepen, ook twee West-Vlamingen. Het gaat om Elien Verhulst van restaurant Vlass in Middelkerke. Ook Michaël Van Liere droomt van Wynants. Hij is de man achter restaurant ​ De Kruidenmolen in De Haan. Verder zijn er nog Curtis Mulpas (restaurant l’IPES in Waver), Igor Snyders (Maison Snyders in Oupeye) en Nicolas Tournay, restaurant (Mont à Gourmet in Courcelles).

Proeven met lokale producten

Voor de Trophy dienen de kandidaten te werken met Belgische producten. Voor het voorgerecht is het basisingrediënt knolselder, die dient gecombineerd te worden met seizoensproducten uit de Mystery Box die MABRU (de Brusselse vroegmarkt) zal samenstellen. In het glas komt daarbij de Ruffus Brut Sauvage.

Het hoofdgerecht draait rond de Vis van het Jaar, grijze garnalen, die de kandidaten ongepeld geleverd krijgen. Daar hoort een (West-Vlaams) Kasteelbiertje bij, vrij te kiezen (blond, tripel, rouge, xtra of donker. Afgesloten moet er worden met een dessert op basis van Callebaut chocolade en Rombauts Espresso Royal.