Afbeelding1 Anissa D’hoker. Foto Leen De Smedt

Anissa (21) verovert markt met eigen bedrijf in vegan leer: “Ook De Lijn en NMBS zijn geïnteresseerd”

AALST - Amper 21 lentes heeft Anissa D’hoker op de teller, maar met de spaarcenten van de talloze uren die ze sinds haar zestiende in verschillende bakkerijen meedraaide, heeft ze een vegan leather-bedrijf opgericht waarmee ze nu de markt verovert. Sinds haar twaalfde is ze na een bezoek aan een slachterij overtuigd vegetariër geworden en alles aan haar veganistische leer is duurzaam en biologisch. Onder meer De Lijn en NMBS tonen interesse en bij Toyota in Aalst werd de eerste testwagen in het veganistisch leer van de Aalsterse ingekleed.

Een vat vol energie is Anissa D’hoker. Terwijl haar leeftijdsgenoten bezig zijn met studeren, liefjes of reizen, heeft zij een eigen internationaal bedrijf uit de grond gestampt. Anderhalf jaar tijd stak ze erin, en nu is D’hoker Vegan Leather een feit. We konden de Aalsterse ontmoeten in de Toyota-garage in de Eendrachtstraat waar de eerste testwagen met succes in haar materiaal werd bekleed. Productontwikkeling heeft ze niet gestudeerd, wel… bakkerij, chocolaterie en patisserie aan Coovi in Anderlecht, waarmee ze het WK Junior Bakkerij won, net als de preselecties van de Worldskills-competie Bakken.

Vegetarisch

“Ik wist al lang dat ik wilde ondernemen”, zegt Anissa. “Van kindsbeen af verkocht ik cupcakes in mijn straat. Vanaf ik zestien werd, heb ik elk vrij moment in de bakkerij gestaan: volledige weekends en vakanties. Ik wilde een eigen zaak opstarten met vegan en biologische broodjes en patisserie, maar mijn knieën, rug en heupen waren al overbelast en daarom moest ik die droom opbergen.”

“Toen ik met mijn mama – zij is naaister – op een stoffenbeurs in Mechelen was en op zoek was naar stof voor een mooie handtas, vond ik niets wat me echt aanstond”, gaat ze verder. “Kurk is wel milieuvriendelijk maar moeilijk af te wassen, en dierenleer is niet mijn ding. Sinds mijn twaalfde ben ik vegetarisch, nadat we voor het vak ‘Keuken’ een slachterij bezochten, heb ik nooit meer vlees gegeten. Mijn levensstijl heb ik dan ook omgegooid en ik ben me in het duurzame beginnen verdiepen.”

Mexico

“Zo kwam ik te weten dat koeienleer ook niet duurzaam is: door het vervuilend proces leven de mensen die in die industrie werken, twintig jaar minder. En nepleer zit in het algemeen vol plastic waardoor het evenmin milieuvriendelijk en vaak net toxisch is. Ik begon te zoeken, en nog te zoeken, acht uur per dag”, vertelt Anissa. “Tot ik iemand leerde kennen die hetzelfde dacht als ik, en in Mexico woont.”

 

De plantage in Mexico. Foto RR

“Ik besloot mijn spaargeld erin te investeren, waardoor we een cactusplantage van twaalf hectare ter beschikking hebben waarvan twintig procent plantaardige stoffen en tachtig procent biologisch ‘PU’ ontwikkeld wordt voor het vegan leer. De moederplant laten we leven en we knippen enkel de blaadjes om er pap van te maken, wat dan gemixt wordt en op de grond droogt om er vervolgens de bovenkant van het leer van te maken. De onderzijde bestaat uit katoen voor de stevigheid, en om ze aan elkaar te bevestigen is het biologisch PU nodig met stoffen die niet schadelijk zijn voor mens en natuur. Alles wordt daar in de fabriek gemaakt.”

De Lijn en NMBS

Een groot bedrijf in autobekleding sprong op de kar, waardoor de eerste testwagen bekleed met Anissa’s vegan leather bij Toyota in Aalst staat te blinken. Dat bedrijf levert ook aan De Lijn en NMBS, waarmee gesprekken over het veganistisch leer worden aangeknoopt. “Ik wilde starten bij bedrijven met veel impact in lederbekleding, dus de auto-industrie sprak op dat vlak voor zich”, zegt ze.

“Het bedrijf vindt het zelfs makkelijker om hiermee auto’s te bekleden dan met dierlijk leer. Alles is ook aan een uitgebreide test onderworpen, waarbij een lap vegan leer van vijftig op zeventig centimeter zeven dagen lang in de zon werd gelegd, er sterk aan getrokken werd om te controleren op scheurvorming en er een bal continu over wreef. En het heeft die test met glans doorstaan.”

Impact

Er komen ook portefeuilles, handtassen en andere accessoires in het vegan leer. “Mijn mama maakt die nu nog hobbymatig, maar ik zou graag met grote merken samenwerken die al bekend zijn. Ik wil heel veel mensen doen beseffen wat de impact van hun keuzes is op onze planeet, ook al zijn het maar kleine stapjes tegelijk. Je helpt er de aarde en de mensheid mee.”

www.dhokerleather.com