De Penge 2 Foto: WOAD

Oudste café van Turnhout zoekt nieuwe uitbaters “want het moet blijven bestaan”

TURNHOUT - Met een knap staaltje poëzie aan de deur hebben uitbaters Rudy Leysen en Anja Wouters de deur van volkscafé De Penge dichtgedaan. De coronacrisis deed hen overgaan tot het drastische besluit.

Op de plaats van De Penge, die vernoemd werd naar een Turnhoutse belhamel uit populaire verhalen, in de Lindekensstraat zou al sinds 1891 een café zijn. Culinair schrijfster en fotografe Regula Ysewijn, vandaag beter bekend als jurylid in Bake Off Vlaanderen en Junior Bake Off, nam het in 2016 als enige Kempense kroeg op in haar boek Authentieke Belgische cafés.

Uitbater Marc Moonen stond toen al vijftien jaar achter de authentieke toog. Hij maakte van het buurthuis een minimuseum met Turnhoutse vondsten van rommelmarkten en websites. “De mensen wandelen hier rond, met hun pint in de hand, om alles rustig te bekijken”, vertelde hij in deze krant. Als hobbyzytholoog zorgde hij bovendien voor een uitgebreide en gevarieerde bierkaart.

Het lot bepaald

Op dat moment was Moonen al op zoek naar overnemers. Die vond hij vier jaar geleden in Oud-Turnhout. Rudy Leysen en Anja Wouters hadden weinig horeca-ervaring, maar droomden er al langer van een café open te houden. Ze slaagden erin het nostalgische karakter en de gezellige sfeer van De Penge te behouden.

Een gedicht aan de voordeur doet nu vermoeden dat de coronacrisis de uitbaters van De Penge pijn heeft gedaan. “Het lot bepaald (sic) hoe hard je ook vecht. Het gaat je goed of het gaat je slecht. Corona was voor velen een hel en elke dag luidt er wel ergens weer een nieuwe bel. Het lot bepaald, slachtoffers vallen nog elke dag. Of we nu willen of niet, ja ook wij zoals je ziet.”

Rudy en Anja bedanken hun klanten en vragen nog om geen oordeel te vellen. “Leef gelukkig en geniet, het is voorbij voor je ’t ziet. Hopend voor een mooie opvolger, want het café moet blijven bestaan. We hebben het gelaten zoals ’t was en met pijn in het hart want we hebben zo ons best gedaan.”

Ondertussen is de Facebookpagina van De Penge offline gehaald, een website is er niet. De uitbaters zoeken dus een overnemer, maar wilden verder niet reageren op het nieuws.