windmolen

Minister opent windpark langs E34: “Genoeg om heel dorp te voorzien van groene stroom”

RETIE - Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft het nieuwe windpark langs de E34 in Retie ingehuldigd. De zes windmolens hebben elk een piekhoogte van 180 meter. Dat is drie keer zo hoog als de kerk van Retie. De zes turbines zijn zo krachtig dat ze samen heel het dorp kunnen voorzien van groene stroom.

Eén enkele wiek van de nieuwe windmolens langs de E34 in Retie is zelfs groter dan de totale hoogte van de Sint-Martinuskerk van Retie. “De hoogte van de turbines is belangrijk omdat we zo nog meer wind vangen en daardoor ook veel efficiënter werken. Deze nieuwe windmolens hebben wieken van zeventig meter en wekken dubbel zo veel energie op als de (lagere) modellen van tien jaar geleden”, zegt Eveline Milonas van energiebedrijf Storm.

Het nieuwe windpark in Retie bevat zes windmolens: drie van Storm en drie van Engie. “Of deze volstaan om alle mensen in Retie te voorzien van groene stroom? Meer dan”, zegt Hellen Smeets van Engie. “De zes turbines hebben samen een capaciteit die overeenkomt met het energieverbruik van 17.500 gezinnen, of bijna drieduizend gezinnen per windmolen.”

Tegenwind

Zoals overal in Vlaanderen kregen ook de projectontwikkelaars in Retie aanvankelijk heel wat tegenwind van buurtbewoners. Toch is de storm uiteindelijk gaan liggen. “Omdat wij voldoen aan de strengste normen, ook op het gebied van geluidshinder en slagschaduw”, zeggen de woordvoersters van Storm en Engie. “De dichtstbijzijnde huizen in Obroek en Schoonbroek liggen op zevenhonderd meter. Het verkeer op de E34 produceert ook veel meer lawaai dan onze turbines. Het maximale geluidsniveau komt overeen met het aantal decibels van een draaiende koelkast en daar blijven wij ruimschoots onder.”

Ook Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir is vol lof over het nieuwe windpark in Retie. Volgens de minister is het een schoolvoorbeeld van slimme energiehuishouding: een windpark op een ideale locatie, in een open vlakte langs de snelweg en ver weg van de woonkernen, met hoge turbines die zijn uitgerust met de allernieuwste technologie en… waarbij ook de lokale gemeenschap een graantje meepikt.

Volksvergadering in Schoonbroek

Zowel het gemeentebestuur van Retie als een groot aantal omwonenden zijn mede-eigenaar en delen zo mee in de winsten. “Daarbovenop hebben we met Engie afgesproken om een ‘dorpsfonds’ op te richten”, zegt eerste schepen Koen Claessens (Nieuw Retie). “Engie stort ieder jaar, afhankelijk van de opbrengst van het windpark, minstens 20.000 euro in het fonds. Dat geld kunnen de inwoners en verenigingen van Schoonbroek gebruiken voor projecten die de lokale bevolking ten goede komen. De keuze van die projecten wordt bepaald door een stemming onder de bewoners zelf. Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De eerste volksvergadering vindt plaats op 19 september in de refter van de school van Schoonbroek.”

Russisch gas afzweren

Participatieve windprojecten zijn volgens minister Demir het beste antwoord op de huidige energiecrisis. “Geen betere manier om Russisch gas af te zweren dan de handen in elkaar te slaan en samen te investeren in hernieuwbare energie”, zegt ze. “Ik hoop dat deze samenwerking in Retie ook anderen warm maakt om te investeren in wind. Ook de Vlaamse regering werkt daaraan mee. Zo hebben we de vergunningsprocedure voor nieuwe windprojecten al met zes maanden ingekort.”