zwembad

Zwembaduitbaters bestuderen energierekening

BORNEM, LIER, MECHELEN, NIJLEN - Is het snikheet of vriest het net stenen uit de grond, de temperatuur van je lokale zwembad blijft gemiddeld achteraan in de 20 of zelfs tegen de 30 graden. Het lijkt vanzelfsprekend dat je er een heel jaar door een aangenaam duikje kunt nemen zonder te verkleumen, maar zoiets kost wel handenvol energie. Op zijn beurt kost energie handenvol geld. Of het nu om een gemeente, een publiek-private samenwerking of een privé-initiatief gaat: menig zwembaduitbater bestudeert momenteel de rekening.

In Bornem werkt het lokale bestuur aan een plan om op korte termijn energie te besparen in het zwembad Breeven. “We bekijken waar besparingen mogelijk zijn en hoe het zwembad rendabel open kan blijven”, zegt schepen van Sport Eddie Bormans (N-VA). “We onderzoeken dat zeer breed: van de energieleveranciers zelf en de temperatuur van het zwembad- en douchewater tot de aanpak van het recreatiegedeelte met warme bubbelbaden. We bekijken ook of het zwembad wel of niet moet openblijven op de zeer stille momenten die jaarlijks opnieuw voorkomen.”

Alles overwegen

De infrastructuur van het Bornemse zwembad is nagenoeg veertig jaar oud. “Doorheen de jaren gebeurden er aanpassingen en renovaties, maar nu is een grondige renovatie nodig”, zegt de schepen. “Het gaat voornamelijk over de badkuip zelf en de technische installatie. Ook hier onderzoeken we alle pistes: houden we het zwembad als gemeente open, gaan we voor een publiek-private constructie of voor een privé-initiatief? Moeten we zelfs nog een zwembad behouden in Bornem? Alles wordt in overweging genomen om tot de beste oplossing voor de inwoners en de gemeente te komen. Vermoedelijk is daar pas in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid over.”

 

Het zwembad van Nijlen heropende vorig jaar na een aantal noodzakelijke herstellingen. — © Joren De Weerdt

Het gemeentelijk zwembad van Nijlen wordt verwarmd op gas. Het groot bad staat er op 28 graden, het klein bad op 30. “Er is in het verleden geëxperimenteerd met een lagere temperatuur, maar dat viel niet bij alle gebruikers in goede aarde”, zegt schepen van Sport Luc Luyten (Nijlen & U). “Die ervaring nemen we mee in overweging. Voorlopig zijn er dus geen plannen om de temperatuur bij te stellen. Dat geldt ook voor de douches.”

Studie

Bij de renovatie van het Nijlense zwembad vorig jaar werd de verlichting nog wel vernieuwd in led. “Daar plukken we nu de vruchten van”, zegt de schepen. “We laten die verlichting ook wat dimmen om extra te besparen. De openingsuren van ons zwembad zijn sinds 1 september minder ruim, met op weekdagen overdag enkel ruimte voor schoolzwemmen. Zo besparen we op personeelskosten voor redders, wat het totaalplaatje naar beneden haalt.”

Archiefbeeld: Lago Lier De Waterperels vierde vorig jaar zijn 15de verjaardag. — © Dirk Vertommen

Bij Lago Lier De Waterperels bedraagt de temperatuur in het sportbad 27 à 28 graden. In de waterspeeltuin is dat zelfs 34 graden. Het zwembad is nog tot en met vrijdag 9 september gesloten voor onderhoudswerken, maar die hebben niets met energiebesparing te maken. “Er gebeurt momenteel een studie naar mogelijke ingrepen die geen negatieve impact hebben op onze exploitatie”, zegt centrummanager Evi De Herdt. “Voorlopig zijn er dus nog geen concrete maatregelen in werking.” Dat geldt ook voor De Nekkerpool in Mechelen. Mogelijk is daar volgende week meer duidelijkheid over eventuele besparingsmaatregelen.