10 Charlotte Blancke. Foto RR

Antwerpse studente ontwerpt veilige en stijlvolle infuustas: “Lelijke ziekenhuisapparatuur hoort niet in huis”

ANTWERPEN, DEINZE - 'Ontwerp iets wat een probleem oplost': zo luidt de opdracht voor wie kans wil maken op een James Dyson Award. Studente Charlotte Blancke (23) kaapte woensdag de prestigieuze designprijs weg met haar thesisproject ivvy, een stijlvolle draagtas voor infuustherapie.

Charlotte Blancke woont in Deinze en studeert productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Aangemoedigd door haar promotor gooide Charlotte zich in de strijd voor een James Dyson Award, een internationale designprijs voor jonge creatievelingen.

Veilig en praktisch

“Een collega van mijn mama zorgt thuis voor een ziek kind. Ze moest daarom lelijke ziekenhuisapparatuur in huis nemen, maar dat hoort eigenlijk niet”, vertelt ze. “Een infuuspaal brengt de kille ziekenhuissfeer naar de thuisomgeving. Dat is confronterend voor patiënten en familieleden.”

“Ivvy bestaat uit een soort tas, een infuuspomp en gebruiksvriendelijke software. Het toestel speelt tijdens de behandeling medische info door naar de thuisverpleegkundige, zodat patiënten zich meer op hun gemak voelen. In een huis vol tapijten, trappen en smalle gangen is ivvy ook veel praktischer dan een infuuspaal.”

 

Foto RR

Voorlopig houdt Charlotte het bij een geslaagd thesisproject. “Medische producten zijn duur in ontwikkeling, want er komen veel procedures bij kijken. Ik denk dat er een miljoeneninvestering nodig is om ivvy op de markt te brengen.”

Charlotte gaat wel naar huis met 5.800 euro prijzengeld – het is een begin.