escape game

Mechelse ondernemer ontwikkelt escape game voor scholen: “Kinderen moeten samenwerken om de dief te vinden”

MECHELEN - De Mechelse ondernemer Jonas Douchy van Rent Some Fun ontwikkelde een escape game speciaal voor scholen. In het spel ‘De Verdwenen Diamant’ moeten kinderen op zoek naar een dief. Die kunnen ze alleen vinden als ze samenwerken. Het spel werd ontwikkeld met de hulp van meer dan honderd leerkrachten.

Omdat sportdagen en andere activiteiten van scholen vaak alleen draaien rond klassieke sporten, bedacht Mechelaar Jonas Douchy een escape game voor scholen. De oprichter van start-up Rent Some Fun is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Eerder richtte hij namelijk ook al het bedrijf Escape Boxes op. Daarmee ontwikkelde hij escape games in een doos die bijvoorbeeld gehuurd kunnen worden voor teambuildings.

Voor ‘De Verdwenen Diamant’ stak Douchy zijn licht op bij meer dan honderd leerkrachten. “We wilden een spel maken op maat van kinderen waarbij ze moeten nadenken en samenwerken”, klinkt het. “Vooral de focus op samenwerking bleek ook voor de leerkrachten erg belangrijk. We hebben geluisterd naar die oproep. Veel van de opdrachten in het spel kunnen de kinderen niet alleen oplossen. Ze moeten dus als team aan de slag. Dat is een belangrijke les voor de leerlingen.”

Geen winst

Verder was de maximumfactuur in basisscholen een van de grootste bezorgdheden voor de bevraagde juffen en meesters. “Daarom maken we bewust geen winst op deze spellen”, zegt de Mechelaar. “Scholen werken met beperkte budgetten, daar zijn we ons van bewust. Wij vinden het veel belangrijker om zo’n spel in ons aanbod te hebben en de kinderen er een leuk moment mee te laten beleven, dan er winst op te maken.”

In ‘De Verdwenen Diamant’ moeten de leerlingen op zoek naar de dief van een dure diamant. Via het oplossen van raadsels en opdrachten spelen ze een code vrij. Daarmee kunnen ze de kist openen. Ze krijgen daarvoor vijftig minuten de tijd. Het spel is geschikt voor kinderen van het tweede tot het zesde leerjaar. Sport- en recreatiedomein De Nekker toonde alvast interesse om de escape game op te nemen in het aanbod voor sportdagen.