De Vlaamse regering wil dat er nogmaals bijkomend onderzoek wordt gevoerd naar de effecten de technische haalbaarheid van de ondergrondse piste. Dat onderzoek zou moeten afgerond worden tegen uiterlijk eind dit jaar. Alsof er al niet voldoende onderzoek werd gedaan in dit dossier.
De Ventilus-elektriciteitslijn moet 32 kilometer zien te overbruggen tussen Zedelgem en Lendelede. De meerderheid van de West-Vlaamse burgemeesters verzet zich tegen een hoogspanningslijn. Ook bij de burgers en de burgercomités leeft er een grote afkeer, in de eerste plaats omwille van gezondheidsrisico’s (te hoge straling). Bij de politieke partijen tonen Open Vld en N-Va zich eerder voorstander van een hoogspanningslijn, terwijl de CD&V eerder oren heeft naar de burgers.
In ondernemerskringen is het beeld verdeeld: heel wat bedrijven langs de E403 verzetten zich hevig, andere bedrijven alsook Voka vindt dat een hoogspanningslijn er dringend nodig is, onder meer om de productie en dus de welvaart in de toekomst (denk ook aan werkgelegenheid) te helpen waarborgen. In die kringen is ook te horen dat de aanleg van een ondergrondse lijn de factuur maal vier dreigt te vermenigvuldigen en ook de bevoorradingszekerheid van voldoende kilowatts in het gedrang brengt.
Window dressing?
De Vlaamse regering liet nog weten dat ook de maximaal haalbare stralingsnorm asap strikt moet bepaald worden. Ook buigen Jan Jambon en Co zich over compensatiemaatregelen voor bedrijven en burgers in het geval Ventilus een bovengronds traject zou volgen. Dit doet het vermoeden rijzen dat de beslissing toch al gevallen is, en dat de rest window dressing is.