Picture3 Foto fvv

Legendarische Gentse platenwinkel staat te koop: “Ik besef nu dat ik 40 jaar lang veel te hard heb gewerkt”

GENT - Al sinds 1981 is Vynilla dé plek waar vinylvreters hun honger kunnen stillen met het ruimste assortiment tweedehandsplaten van de stad maar waar je even goed een bijna onvindbare collector’s item op de kop kan tikken. Meer dan 40 jaar al houdt Bob Driege (67) de teugels stevig in handen maar nu wil hij zijn winkel aan de Sint-Kwintensberg loslaten. Om zich nog beter te kunnen toeleggen op zijn andere passie...

40.000 vinylalbums, duizenden singles en 20.000 cd’s. Wie de gigantische stock van Vynilla integraal wil overnemen, is welkom. “Een deel daarvan kan ook, maar dan aan een minder voordelige prijs”, zegt Bob Driege. Hij ondervindt nu al dat het niet makkelijk is om een koper te vinden. “Als het niet lukt, verkoop ik beetje bij beetje uit. Zo zet ik nu al iedere week een nieuwe doos in de winkel met materiaal dat nooit in de winkel heeft gelegen.”

Afwachten dus of de Vynilla een platenwinkel blijft. “Zo niet verhuur ik de winkelruimte voor andere doeleinden”, zegt Bob. “Eén ding staat vast: het pand zelf verkoop ik niet. Ik woon hier te graag.”

 

Foto fvv

De gouden jaren van de platenzaak liggen al een tijdje achter ons. Meer dan een kwarteeuw , om precies te zijn. “Tussen 1986 en 1995 kon ik nog sparen en mijn woning afbetalen”, zegt Bob. “Maar de start van Vynilla was wel uiterst bescheiden: in een achterafkamertje in de Verlorenkost boven wat nu café Plan B is. “Ik had niet eens een vitrine en je kon er alleen maar komen via een trap. Super alternatief maar ideaal om zonder startkapitaal te beginnen en genoeg centjes bij elkaar te krijgen om te kunnen uitwijken naar de Sint-Kwintensberg.”

Nieuw hoofdstuk

Bob Driege is ondertussen 67 jaar en heeft de ineenstorting van de platen- en cd-markt overleefd en de komst van internet. Al was de impact groot. “Iedereen kan tegenwoordig zelf platenwinkeltje spelen op het net”, zegt hij. “Ik voel dat natuurlijk aan de omzet van mijn zaak maar ik vind het vooral frustrerend dat ik mijn klanten niet meer kan helpen aan bijvoorbeeld een zeldzame release. De groepen verkopen die nu zelf via hun eigen kanalen.”

 

Foto fvv

Toch was het de verplichte sluiting van de winkel in de coronalockdown die zijn laatste twijfel wegnam: “Na de eerste schok rees het besef hoe fantastisch ik die twee maanden verlof wel vond. Ik had veertig jaar lang veel te hard gewerkt, zes dagen op zeven.”

Bob Driege wil met de sluiting van Vynilla ook zijn platenlabel opdoeken. Zo kan hij nog meer tijd vrijmaken voor de wijnhandel die hij sinds 2010 als nevenactiviteit uitoefent. “Het is mijn droom om met de wagen van het ene naar het andere wijndomein in Frankrijk en Spanje te trekken en de wijnen die ik nu naar hier laat transporteren, zelf mee te brengen.” Of hij nu de klant kan verwennen met een zeldzaam plaatje of exclusief wijntje, zijn passie blijft dezelfde.

Vynilla, Sint-Kwintensberg 38, 9000 Gent, www.vynilla.be