Belle Pain 4 Foto: Joren De Weerdt

Moeder en dochter nemen bekende bakkerij over: “Ook de Heistse Zwaantjes gaan we blijven maken”

HEIST-OP-DEN-BERG - De vroegere Patisserie Anthonis aan de Mechelsesteenweg in Heist-op-den-Berg is opnieuw geopend onder de naam Belle Pain. De jonge Chaima Belguedha (21) uit Heultje wordt de nieuwe patissier en haar moeder Valerie Mattys (40) zal in de winkel staan. Voor koekjesliefhebbers die verzot zijn op de Heistse Zwaantjes is er ook goed nieuws.

De vorige patissier Jos Anthonis sloot zijn zaak voor de zomervakantie wegens rugproblemen. Maar de bekende zaak had niet lang nodig om een overnemer te vinden. “Mijn man kwam hier als koeltechnieker al jaren over de vloer bij Jos. Toen hij me zei dat de zaak over te nemen stond, viel alles in de plooi. We hebben niet lang getwijfeld en zijn er vol voor gegaan. Ik in de zaal en mijn dochter Chaima als patissier”, legt Valerie Mattys uit.

De twee wonen in Heultje (Westerlo) en hebben een totaal andere achtergrond. Zo werkte Valerie in de productie van chocolade en is dochter Chaima van opleiding een schoonheidsspecialiste. “En ik heb ook in binnen- en buitenspeeltuin De Kloek in Grobbendonk gewerkt”, zegt Chaima. “Maar het was al lang duidelijk dat ik ook iets met bakken wilde doen. Ik was er bijna constant mee bezig als ik thuis was. Toen ik vier jaar was, vroeg ik blijkbaar al aan mijn grootmoeder Marita of ik mocht helpen in de keuken en dat is nooit meer gestopt. Het is zij die de microbe heeft doorgegeven. Nu kan ik van mijn hobby en passie mijn beroep maken. Daar ben ik heel blij om.”

 

“Deze zaak had veel trouwe klanten en die willen we blijven verwennen. Ik wil nu vooral dezelfde kwaliteit voortzetten die ze hier al jaren gewoon zijn, volgens de manier van Jos. Ook de pannenkoeken en de wafels blijven in het aanbod. We gaan ook rijstpap op grootmoeders wijze verkopen. Het brood wordt net zoals vroeger geleverd door bakkerij Het Broodhuys uit Beerzel”, klinkt het.

Mooie toekomst

Jos ontpopte zich de voorbije weken als een leermeester die klaarstaat waar nodig. “Chaima is een talent, ze is heel handig in de keuken en heeft alles meteen opgepikt”, zegt hij. “En ze kan heel hard werken, wat ook wel belangrijk is. Ik ben zeker dat deze zaak een mooie toekomst wacht. En ik ben ook blij dat de Heistse Zwaantjes blijven voortbestaan”, zegt hij.

 

Die koekjes op basis van gemalen hazelnoten zijn een streekgebak dat al sinds 1995 bestaat. Jos was nog de enige die ze maakte. In zijn laatste weken als patissier deed hij in deze krant nog een oproep naar andere Heistse bakkers, zodat het koekje niet verloren zou gaan. Verschillende collega’s hebben daar interesse in getoond en daarom worden de vormpjes momenteel bijgemaakt. “Wij gaan hier vanaf volgende week opnieuw Heistse Zwaantjes maken. Zo’n mooie traditie, die willen we zeker voortzetten”, zegt Chaima.

Proevertjes tijdens officiële opening

Belle Pain is al enkele dagen open, maar nu zaterdag 3 september is de echte officiële opening gepland. “Dan zullen we verschillende proevertjes uitdelen en bieden we een drankje aan”, vult Valerie nog aan.

En voor wie het zich zou afvragen: Belle Pain lijkt voor sommigen misschien foutief Frans, maar is eigenlijk een verwijzing naar de achternaam van Chaima.