Picture1 Foto Ruben De Keyzer

Landbouwers doorstaan energiecrisis dankzij eigen windmolen en zonnepanelen

De Kijkuithoeve op de grens van Nazareth en Deinze heeft zo haar eigen manier om de energiecrisis te doorstaan. De boerderij plaatste naast een hele resem zonnepanelen ook een eigen molen. Niet om graan te malen, maar wel voor elektriciteit. “Met onze zonnepanelen alleen hebben we op één jaar tijd al het equivalent van 175 bomen aan CO2 bespaard”, aldus landbouwers Johan (58) en Dominique (32) Van Simaeys. “Daar komt onze windmolen nu bij.”

Waar een standaardhuishouden voornamelijk ’s ochtends en ’s avonds energie verbruikt, draait het landbouwbedrijf van de familie Van Simaeys dag en nacht door. De melkrobot en de koelingssystemen van het melkveebedrijf zijn 24 uur per dag operationeel.

“Onze zonnepanelen waren een goede investering, maar ze werken enkel overdag”, zegt Dominique. “’s Nachts is er geen zon, maar meestal wel een zwaardere wind. Omdat we met een voortdurende stroomvraag zitten, hebben we besloten om een windmolen te zetten.”

Forse investering

De landbouwers deden hun aanvraag anderhalf jaar geleden, nog vóór de energiecrisis. “We dachten zeker zeven jaar nodig te hebben om deze investeringen terug te verdienen, maar aan de huidige tarieven zal dat sneller zijn”, klinkt het.

“Een windmolen heeft een langere terugverdientijd dan zonnepanelen, maar achteraf bekeken zitten we met een heel goede timing. We hebben een forse investering om af te betalen, maar liever dat dan alles geven aan de stroommaatschappij. Zeker met de prijzen van vandaag.”

“Onze zonnepanelen produceren samen 33.500 kwh groene stroom. Onze windmolen doet daar nog 30.000 kwh bovenop. En als zoals vandaag zowel de zon schijnt en de wind waait, is het een ideaal moment om de elektrische wagen op te laden.”

Voorwaarden

Landbouwschepen Viviane De Preester (CD&V) ziet de aanvragen voor nog meer windmolens binnenlopen. De gemeente ziet dit als een boost om haar klimaatdoelstellingen te behalen.

“Uiteraard zijn er aan deze windmolens wel enkele voorwaarden verbonden”, zegt ze. “Zo moet het bedrijf 24 op 24 uur een energienoodzaak hebben, en moeten ze al hebben ingezet op andere duurzame technieken, zoals zonnepanelen. Ze zijn eveneens niet toegelaten in woongebied, natuurgebied of woonuitbreidingsgebied. De windmolen moet twee keer de tiphoogte verwijderd zijn van woningen.”

“Een landbouwbedrijf leent zich hier natuurlijk uitstekend toe. We hebben net onze tweede vergunning afgeleverd aan een landbouwer die hetzelfde wil doen.”

“Wat we doen is in Oost-Vlaanderen vrij uniek, maar in veel West-Vlaamse gemeentes bestaat er al langer een kader voor bedrijven die willen inzetten op windenergie. We hebben naar het voorbeeld van Tielt gekeken. Omdat het hier om kleine windmolens gaat, is de overlast miniem.”