De Limburgse steenbakker Vandersanden wil tegen het einde van het jaar in al zijn fabrieken smalle bakstenen kunnen produceren. “Vandaag werken we vooral met de traditionele baksteen met een dikte van 10 centimeter of met hele smalle baksteenstrips”, legt CEO Rudi Peeters uit. “De baksteen met een dikte van 7 centimeter heeft echter even goede eigenschappen, maar je hebt er 20 tot 25 procent minder grondstoffen voor nodig en dus ook minder energie. Voor de eindklant is de steen zo’n 10 procent goedkoper. Door dit type de komende maanden wat forser in de markt te zetten, kunnen we de impact van de prijsstijgingen voor een stuk compenseren.”
Of de klant massaal zal overschakelen van 10 naar 7 centimeter, valt nog af te wachten. “Tot dusver geraakte het smalle formaat nooit ingeburgerd”, aldus marketingdirecteur Nathali Donatz. “Een kwestie van aanvaarding in een van oudsher conservatieve sector, waar vaak een zekere aversie bestaat voor producten die minder gekend zijn. Dat conservatisme is nog de hoogste horde om te nemen. Maar misschien is de energiecrisis het juiste moment om door te duwen. Eén van de opties is dat we bepaalde populaire series nog alleen aanbieden in de smalle versie.”
Intussen neemt Vandersanden nog heel wat andere maatregelen om de energie- en grondstoffencrisis te bezweren, zoals een eigen windmolen, duurzame verpakkingen, elektrische bedrijfswagens, zonnepanelen en het hergebruik van palletten. Bovendien werkt Vandersanden samen met het Genkse Orbix aan een CO2-negatieve steen op basis van een afvalproduct uit de staalfabrieken (lees artikel hier). Een technologie die qua ecologische voetafdruk kan tellen…