Afbeelding13 Yff achter de bar in Kruiningen. Foto RR

Jonge Nederlandse ondernemer Yff Zwartepoorte neemt Café Ferre over

ANTWERPEN - In februari dit jaar veranderde Bar Deco op de Torfbrug in Bar Ferre. Nauwelijks zeven maanden later geeft uitbaatster Maryline Pomat de sleutel door aan de jonge Nederlander Yff Zwartpoorte (23) uit Yerseke. De naam blijft ongewijzigd, maar voor het overige zal er heel wat veranderen bij Ferre. “We willen een Peaky Blinders vibe creëren in combinatie met de Zeeuwse keuken.”

Net over de grens is Yff Zwartpoorte geen onbekende in het horecamilieu. Ondanks zijn jonge leeftijd bouwde de Nederlander namelijk al heel wat ervaring op. “Op mijn 21ste opende ik een eerste zaak in Kruiningen. Die werkt goed, en daar past er ondertussen wel eentje bij. Ik twijfelde tussen Brede en Antwerpen, maar ik studeerde in de koekenstad en houd van haar schoonheid en haar inwoners dus die optie droeg sowieso mijn voorkeur weg.”

“Het was niet evident om iets te vinden tot er plots een mooie kans voorbijkwam in een groep op Facebook. Ik twijfelde niet en ging diezelfde dag nog langs. Er waren veel kandidaten, maar nadat we vijf keer samen rond de tafel hadden gezeten, bleken we op dezelfde golflengte te zitten en beklonken we de deal.”

Andere sfeer in de maak

Huidige uitbaatster Maryline Pomat was nog niet zo heel lang open, maar de lange dagen begonnen stilaan hun tol te eisen. “Ze was dan ook enorm blij dat we tot een akkoord kwamen. De deuren sluiten op 1 september. We hebben een maandje de tijd om alles in gereedheid te brengen voor de opening, exact een maand later”, aldus Yff.

 

Foto RR

“De sfeer zal er vanaf oktober wel een beetje anders gaan uitzien. Het zal lijken alsof we ons personeel uit de set van Peaky Blinders hebben geplukt. Antwerpen is een historische stad, en ik houd zelf wel van de vibe. Het hoeft niet overal te afgelikt te zijn.”

Daarnaast wil Yff meer inzetten op fingerfood. “Ik breng de Zeeuwse keuken mee vanuit Yerseke: mosselen, oesters, enzovoort. Klassiek, Bourgondisch en luxueus, maar wel voor iedereen. Daar mikken we op.”

Of dat recept zal aanslaan, durft hij niet luidop zeggen. “Iets nieuws openen is altijd spannend. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitdraaien, maar kan niet wachten om dit avontuur aan te snijden. Wie niet waagt niet wint.”