ingest-picture-3650975-full Juwelier Peter De Maere aan het werk in zijn atelier. Foto Michel Wijne

Juwelierszaak viert haar 120ste verjaardag: “We blijven zoeken naar het onbekende”

EEKLO, WAARSCHOOT - Met twee jaar coronavertraging werden juwelier Peter De Maere en zijn echtgenote Inge De Schryver gehuldigd voor de 120ste verjaardag van hun zaak. Het was Peters grootvader Hector die in 1899 in Waarschoot (Lievegem) de basis legde voor de juwelierszaak die doorheen de jaren tot ver buiten Eeklo roem verwierf. “We zijn heel trots op deze mooie zaak en hopen dat ze nog heel lang blijft bestaan”, klinkt het bij het stadsbestuur.

Het stond in de sterren geschreven dat Peter De Maere een gepassioneerd juwelier zou worden. Grootvader Hector en vader Julien waren immers ook begenadigde edelsmeden. De appel viel niet ver van de boom en ook zoon Peter kreeg reeds op jonge leeftijd de smaak van het juwelen maken te pakken.

Familiezaak

“Mijn vrouw en ik vonden de huldiging een hele eer. Het deed ons plezier dat ze ons niet vergeten waren”, zegt De Maere. “Ondertussen staat de teller al op 123 jaar en is het alweer 33 jaar geleden dat ik de fakkel overnam van mijn vader, die de zaak in 1947 van Waarschoot naar de huidige locatie in Eeklo verhuisde.”

“In de jaren 70 hebben mijn ouders de zaak grondig veranderd. Na mijn studies werkte ik al anderhalf jaar in de zaak. Vader was streng, maar ik heb veel van hem geleerd. Er zijn immers van die dingen die door niets of niemand anders op een bepaalde manier doorgegeven kunnen worden.”

“In 1989 was het mijn beurt en nam ik als jongste van de familie de zaak over. Vier jaar later, in 1993, trad ik in het huwelijksbootje met mijn vrouw Inge. Zij is mijn steun en toeverlaat, ik ben haar heel dankbaar voor haar inzet en liefde voor het vak. Ook mijn kinderen Anthonie en Amelie zorgen steeds voor positieve en creatieve energie.”

 

Foto Michel Wijne

Er gaat geen dag voorbij of De Maere is aan het ontwerpen. Zijn schetsboek is dan ook nooit veraf. “Geen enkel juweel is bij ons hetzelfde”, aldus Peter. “Telkens wanneer ik een juweel maak, ben ik daar emotioneel bij betrokken. Bovendien hou ik er enorm van om iets te creëren dat nog niet bestaat. Ik hoop dat ik nog vele jaren kan blijven creëren en op zoek kan gaan naar het onbekende.”

Volgende generatie

Dochter Amelie studeert momenteel Handelswetenschappen in Gent en zal daarna in Italië starten met een drie jaar durende opleiding voor goudsmid en alles wat daarbij hoort. “Momenteel werkt ze een eigen juwelenlijn uit, die ze tegen het einde van dit jaar zal voorstellen. Als ouders kijken we enthousiast uit naar het resultaat”, besluit De Maere.

www.juwelier-peterdemaere.be