Afbeelding2 Djura Cloodts. Foto Dirk Kerstens

Djura (30) uit Edegem maakt bloemengevels uit zijde: “Het zuigt de klanten binnen”

ANTWERPEN, EDEGEM - Je hebt ze misschien ook al in het straatbeeld zien verschijnen, gevels bedekt met bloemen, een trend die is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk. Bloemiste Djura Cloodts (30) uit Edegem maakt sinds anderhalf jaar deze zogenaamde floral facades.

“Het is allemaal begonnen met boeketjes”, vertelt een vrolijke Djura voor de prachtig versierde gevel van Perfect Living by Nathalie op de Prins Boudewijnlaan in Edegem. “Op vraag van vriendinnen ben ik dan steeds meer bloemstukken beginnen maken. Via mijn Instagramprofiel kwamen daar dan ook nog eens trouwfeesten bij.”

Maar tijdens de coronacrisis kwamen steeds meer mensen op het idee om boeketjes te verkopen. Djura wou zich onderscheiden van de rest. “Dus ben ik met de floral facades begonnen”, vertelt ze. De eerste werd Les Jumelles in Knokke. Fruxino op ’t Zuid en STAY in de Nationalestraat volgden, ook winkels in Roeselare en Nederland vroegen om een bloemige gevel.

Voor alle duidelijkheid, de bloemen die aan de gevels hangen zijn niet echt. Ze zijn uit zijde gemaakt, en daar is een goede reden voor. “We hebben gemerkt dat dat materiaal duurzaam is”, vertelt Djura. “Zo hangen de bloemen aan Perfect Living er al sinds maart en hebben ze de aprilse grillen goed doorstaan. Je kan ze ook hergebruiken om andere installaties mee te maken.”

 

Foto Dirk Kerstens

Die duurzaamheid is natuurlijk niet goedkoop, zo betaal je minimum 1.000 euro – zonder btw – voor een facade. “Een klein wolkje bloemen kost bijvoorbeeld minder, maar de prijs hangt af van hoe groot je de installatie wil.”

Regenpijp

“Om te beginnen vraag ik aan de mensen om een foto door te sturen”, zegt Djura. “Dan bespreek ik het kleurenpalet en welk soort bloemen we zullen gebruiken. Zo kiezen mensen soms voor heel seizoensgebonden dingen, anderen gaan dan weer voor een kleur die bij de winkel past. Een damesboetiek kiest sneller voor roze bijvoorbeeld dan de winkel STAY, die mannen- en vrouwenkledij combineert.”

De bloemen worden daarna besteld bij een groothandel. “Als ik niet kan boren om een constructie op te hangen, bekijk ik of we een regenpijp of ongebruikte elektriciteitskabel kunnen benutten.”

Aan de gevel van Perfect Living had Djura zo’n drie uur werk. “Je leert het al doende”, glimlacht ze. “Ik weet nu gewoon beter hoe het moet dan in het begin.” Haar favoriete opdracht? Dat moet de gevel van Fruxino geweest zijn. “Daar mocht ik echt heel wild decoreren en ook heel groots gaan. Bijna de hele gevel mocht worden versierd.”

Djura is zeker niet de enige bloemiste die gevels maakt. En ze hoopt dat de trend zich zal verderzetten. “Het is leuk om te doen. Mensen geven complimentjes, nemen foto’s van de winkel en worden er als het ware ingezogen.” De bloemiste kijkt nu vooral uit naar het najaar, om de winkels volledig te hullen in de kerstsfeer.