luc delbrouck (Foto: Sven Dillen)

Delbrouck moet 1.000 advocaten in gareel houden

Als nieuwe stafhouder van Balie Limburg zal Luk Delbrouck (45) vanaf 1 september waken over het doen en laten van de 1.000 Limburgse advocaten. “Ik wil bouwen aan een beter imago en ijveren voor een bediendestatuut. En neen, advocaten zijn geen geldwolven. Er is zelfs heel wat verdoken armoede aan de balie..."

Donderdag start het nieuwe gerechtelijk jaar. De Hasseltse advocaat Luk Delbrouck neemt dan de fakkel bij Balie Limburg over van Luc Vanderputte en wordt voor twee jaar zo’n beetje de baas van de Limburgse advocaten, ook al hoort hij dat niet graag. In een uitgebreid interview met Het Belang van Limburg praat hij over zijn nieuwe opdracht:

“Wat ik moet doen? De advocaten vertegenwoordigen. Denk dan aan gesprekken aangaan met de magistratuur en met de Orde van Vlaamse Balies. Een groot deel van het werk bestaat echter uit het oplossen van conflicten waarbij advocaten betrokken zijn en tussen advocaten onderling. Gelukkig valt het in Limburg mee, vergeleken met elders in Vlaanderen. Het voordeel is dat wij in Limburg ‘maar’ met 1.000 advocaten zijn. Die kennen elkaar bijna allemaal en raken er al sneller onderling uit.”

Luc Delbrouck wil als stafhouder ook het imago van de advocatuur verbeteren. “Zo leeft de perceptie dat advocaten geldwolven zijn. Onterecht. In Nederland liggen de prijzen 60 tot 70 procent hoger. Idem voor Duitsland. In Engeland spreken we over 120 tot 150 procent extra. Bij ons moet je rekenen op 125 euro per uur, exclusief btw. Niet overdreven. Er zijn zelfs advocaten die zwarte sneeuw zien en moeilijk klanten vinden. Het is een feit dat er verdoken armoede binnen de advocatuur is. Binnen de raad is er een comité dat advocaten in problemen opzoekt en kijkt hoe we kunnen helpen.”

Delbrouck vindt dat advocaten ook in een bediendestatuut actief zouden mogen zijn. “Samen met de andere balies wil ik daar naar streven. Op alle kantoren met vaste advocaten heb je eigenlijk een soort van schijnzelfstandigheid.”

Het volledige interview met Luc Delbrouck is nu te lezen in Het Belang van Limburg!