Afbeelding6 Foto Ruben De Keyzer

Winkel van Kip en Hip in Deinze sluit de deuren

DEINZE - Een vaste waarde minder aan de Kortrijksesteenweg in Deinze. Na 20 jaar sluit wild- en gevogeltespeciaalzaak Kip & Hip de deuren. “We willen het wat rustiger aan doen”, zeggen oprichters Ivan Vandekerckhove (61) en Hilde Tack (56). “Er drongen zich ook enkele zware investeringen op, die we liever niet meer doen.”

Vanaf 30 augustus houdt Kip en Hip een uitverkoop van al haar goederen, met kortingen van 30 procent. Nadien sluit Kip en Hip de deuren. “Al blijven de mensen iedere zaterdag wel welkom aan ons Kip aan het Spitkraam. Onze roots liggen daar en dit blijft dus ook doorgaan”, zeggen Hilde en Ivan. “Verwerkingsbedrijf Chicken Masters blijft eveneens bestaan, onder leiding van onze zoon Tim. Het winkelpand van Kip en Hip zal worden geïntegreerd als opslagruimte van de fabriek. Chicken Masters blijft uitbreiden, dus we hebben de ruimte nodig.”

Moeilijke eerste jaren

Voor Hilde en Ivan is de sluiting van Kip en Hip het einde van een tijdperk. Twintig jaar geleden hebben ze de zaak opgericht, maar ze kennen elkaar al veel langer. “Ik was studente verpleegkunde en kluste bij in het kippenkraam van Ivans ouders”, zegt Hilde. “In 1986 zijn we getrouwd, en in ‘89 besloten we voor onszelf te beginnen. We hebben de markten van Ivans ouders verdriedubbeld in omvang.”

In 1999 verkocht het koppel haar marktwagens en standplaatsen. Dat geld investeerden ze in Chicken Masters. “We maakten al enkele jaren kipbereidingen voor collega-marktkramers”, zegt Hilde. “We hebben toen besloten om daar sterker op in te zetten.”

“Bedoeling was een klein winkeltje te beginnen met daarachter een verwerkingsbedrijf, maar we hadden weinig notie van groothandel. Ons eerste pand was met haar 4.000 vierkante meter veel te groot voor onze eerste activiteiten. Pas twee jaar later hebben we het winkelgedeelte kunnen openen samen met Stefan, de broer van Ivan.”

“We kijken alleen vooruit”

“Het was niet eenvoudig”, klinkt het. “De eerste jaren leden we verlies. We hebben heel diep gezeten, maar in 2005 zijn we voor het eerst financieel weer boven water gekomen. Dat is nu eenmaal hoe het werkt: als zelfstandige moet je eerst enkele jaren bezig zijn voor je de balans kan opmaken. Het heeft veel doorzetting gevraagd, maar Chicken Masters is momenteel in volle groei. Vanaf 1 oktober kan je onze gebraden kip weer vinden bij Colruyt en Spar. Onze andere producten vind je bij nagenoeg alle supermarkten.”

Ivan zal vooral het contact met de klanten missen. “Daar heb ik altijd het meeste van genoten”, zegt hij. “Maar ik kijk altijd vooruit. Toen ik gestopt ben als marktkramer, heb ik niet meer omgekeken, en nu we stoppen met de winkel, ga ik dat ook niet doen. Nu is het tijd om van het leven te genieten.”