Afbeelding1 Minister Brouns oogstte voor de gelegenheid quinoa. Foto Provincie Vlaams-Brabant

“Iedereen een beetje boer”: hier kan je, net als de minister, je aandeel kopen in de innovatieve teelt van quinoa

HERENT - Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) oogstte dinsdag quinoa op de proefvelden van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent. Zo wil men reclame maken voor de nieuwe website akkerdelen.be. Via deze website kunnen mensen, naar het voorbeeld van de minister die de eerste aandelen kocht, investeren in innovatieve teelten.

“Quinoa, linzen, kikkererwten en zoete aardappel klinken exotisch, maar worden ook in onze regio geteeld. Op dit moment zijn er al een aantal boeren die deze gewassen op hun veld hebben staan”, zegt gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw Tom Dehaene (CD&V).

Voortaan is het ook mogelijk om zelf een steentje bij te dragen aan innovatieve teelten. Tussen zaai en oogst kunnen burgers via de nieuwe website www.akkerdelen.be intekenen op een of meerdere oogstaandelen van ongeveer twee vierkante meter, wat overeenkomt met 500 gram quinoa of linzen.

‘Voedselzekerheid bevorderen’

Zo kan je een oogstaandeel online kopen en rechtstreeks betalen aan de producent. Tijdens het groeiseizoen wordt de oogstaandeelhouder op de hoogte gebracht van zijn teelt via foto’s en filmpjes. Na de oogst kan je je product ophalen in de hoevewinkel.

“Dankzij zulke oogstaandelen kan iedereen dus een beetje boer worden”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). “Op die manier investeren we samen in innovatieve teelten die onze voedselzekerheid zullen bevorderen”.