IMG-20220818-WA0000 Jan Remeysen en Mercedes Van Volcem. Foto RR

Mercedes Van Volcem (Open VLD) achter de schermen bij BASF: “Ik was zelf graag bedrijfsleider geweest”

ANTWERPEN, BRUGGE - Het is een dik uur rijden van Brugge tot aan de uitgestrekte site van BASF in het Antwerpse havengebied. Maar dat weerhield Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem er niet van om het chemiebedrijf donderdag een bezoek te brengen. Ze liep er een dagje mee in het kader van de Voka Zomerstages, waaraan in totaal 142 politici deelnemen.

Meer dan een halve eeuw geleden vestigde de Duitse chemiereus zich in wat het zelf omschrijft als het ‘logistieke centrum van Europa’. De Antwerpse site van BASF is meteen ook het grootste chemiebedrijf van België.

CEO Jan Remeysen kwam net voor corona aan het roer van BASF Antwerpen. De Kempenaar was donderdag gastheer en gesprekspartner van dienst. “Hij is een toegankelijke en vriendelijke man met een jeugdig enthousiasme”, vertelt Van Volcem. “Hij straalt daadkracht, visie en leiderschap uit.”

Mercedes Van Volcem is als Vlaams Parlementslid en schepen in Brugge goed vertrouwd met bedrijfsbezoeken, maar dan vooral in haar eigen West-Vlaanderen. Dat ze het deze keer wat verder ging zoeken, heeft alles te maken met de recente fusie tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Die opent volgens Van Volcem heel wat mogelijkheden voor haar thuisstad. “Het zal Brugge iets ‘wereldser’ maken. Dat waren we al op vlak van toerisme, maar havens zijn natuurlijk de motor van onze economie. Daar liggen veel kansen voor Zeebrugge en de streek.”

“Ik zetel nu in het havenbestuur van Port of Antwerp-Bruges. Daarom wou ik graag BASF bezoeken. Een chemisch bedrijf in de haven met een oppervlakte van 600 hectare, dat spreekt tot de verbeelding. Het is eigenlijk een kleine stad.”

Liefde voor bluswagens

“Ik was echt onder de indruk van de site. Die telt vijftig aparte ‘plants’ en heeft zelfs een eigen brandweerkazerne. Tom, de brandweerchef, is echt verliefd op al zijn bluswagens. Hij vertelde ongelooflijk boeiend over de veiligheid op en rond de site en zijn korps van 62 brandweermannen. Daarvan staan er altijd 17 paraat, 24 op 24.”

 

De BASF-brandweer heeft een 62-koppig korps. Foto sdl

“Ik was verrast door de omvang van het bedrijf: het is wereldwijd actief en heeft enorm veel werknemers. Zo stelt het bedrijf 450 ingenieurs tewerk die constant op zoek zijn naar procesverbetering. BASF verwerkt grondstoffen die aan de basis liggen van heel wat producten. Al die chemische termen waren me wel niet helemaal bekend, mijn scheikunde zat ver weg.”

BASF is een cruciale speler in de haven, maar staat tegelijk voor heel wat uitdagingen, besluit Van Volcem. “De grondstoffenschaarste, de stijgende energieprijzen, duurzaamheid, tewerkstelling, lonen, rechtszekerheid – het is slechts een greep uit een lange lijst met vraagstukken. Die kwamen dan ook uitgebreid aan bod tijdens onze gesprekken. Tijdens het bezoek besefte ik dat ik ook wel graag bedrijfsleider was geweest.”