Dat er link is tussen whisky en gin valt pas goed op als je de flessen naast elkaar zet. De vorm van de fles is identiek en dezelfde kunstenaar zorgde voor het ontwerp van het etiket. “We waagden ons aan een productieproces waarbij we konden werken met verse botanicals”, weet Jeroen Lenaerts, specialist sterke dranken.
Het resultaat is een Belgian London Dry Gin. “London Dry” wijst op de manier van distilleren. Dat gebeurt in één keer, zonder toevoeging van andere kruiden of zoet- en smaakmakers na de eerste distillatie. “De verschillende botanicals waaronder jeneverbes, koriander, salie, citroen, bloemblaadjes, en nog zoveel meer, worden zo vers mogelijk verwerkt. Dat kan alleen bij een kleine productie. Het bevordert de smaak en het karakter van de gin”, legt Lenaerts uit.
Cocktails
Na de distillatie gebeurt de versnijding met water. Op die manier bekom je een alcoholpercentage van 40%. “Door het beperkte alcoholpercentage is de gin zacht, floraal en fris. Ook aardse, kruidige en verfijnde tonen komen aan bod. De gin past goed bij verschillende soorten tonic. Het is ook een prima basis voor klassieke cocktails. Puur met een blokje ijs kan ook.”, besluit Lenaerts.
Van de ging zijn 120 flessen beschikbaar, enkel bij Van Eccelpoel. Technisch is het mogelijk een nieuwe batch van de gin te produceren maar voorlopig is dat niet de bedoeling. “We zien wel wat het wordt” verklapt Vechter. “Mogelijk bedenken we nog iets nieuws.”