Oxylum werd eind vorig jaar opgericht en legt zich toe op duurzame toepassingen voor de chemische industrie. CEO Bert De Mot wil op die manier de balans met de natuur herstellen.
“Het bewijs op laboschaal is er, nu gaat het richting eerste pilootinstallatie”, vertelt hij. “Koolstof – momenteel een afvalstroom – is overal aanwezig als basisatoom. Helaas halen we onze koolstof uit fossiele brandstoffen.”
Geen fossielen
“Net als de bladeren van een boom gebruiken we CO2 en water om de bouwstenen te maken voor hernieuwbare chemicaliën”, legt De Mot uit. “De benodigde energie wordt geleverd door hernieuwbare elektriciteit en tijdens het proces worden géén fossiele grondstoffen verbruikt.”
In het Oxylum-lab wordt CO2 onder andere omgezet in chemicaliën zoals mierenzuur. Mierenzuur of methaanzuur wordt gebruikt in de landbouw-, farma- en textielindustrie. “Momenteel wordt mierenzuur nog uit aardgas gemaakt, maar wij kunnen het dus met onze technologie rechtstreeks uit CO2 produceren.”
Plastics
Het uiteindelijke doel van de spin-off is om ethyleen uit CO2 te halen. “Dat is echt een basisgrondstof in de industrie voor de productie van plastics”, legt De Mot uit.
“Ethyleen wordt momenteel ook nog uit aardolie gewonnen. Door ethyleen hernieuwbaar te maken, kunnen we exact dezelfde plastics als nu maken, maar in plaats van te vertrekken van aardolie, vertrekken we van CO2.”