Het is half acht ’s morgens als Tim klaar staat om een wespennest te verdelgen bij Kjell Schillemans in Bonheiden. De wespen hebben zich in een schouw genesteld die uitkomt op het plat dak van de eerste verdieping.
“We kwamen net terug uit verlof en merkten dat er in de vliegenval in onze tuin veel wespen zaten. Het is wel het seizoen, maar het waren er toch abnormaal veel. Na een tijdje merkten we dat ze in en uit onze schouw vlogen. We zijn gelukkig nog niet gestoken en ze zijn niet echt agressief. We hebben de brandweer gebeld, maar daar was het lang wachten. Zo zijn we bij Tim terechtgekomen. Hij vroeg ons enkel om een foto te maken van de locatie van het nest, zodat hij wist welk materiaal hij moest meebrengen.”
Brandweer
Tim doet deze job als zelfstandige nog maar een jaartje, maar heeft als vrijwillige brandweerman wel al veel ervaring met het verdelgen van wespennesten. “Bij de brandweer lopen de wachttijden redelijk op omdat ze de nesten verdelgen tussen de interventies door. Omdat er in deze periode veel vraag is en de mensen niet graag wachten, ben ik met Wespenverdelging Vaartland gestart in bijberoep. Bovendien zijn zelfstandige wespenverdelgers goedkoper dan een interventie van de brandweer. Dat kan tot meer dan de helft verschillen. Dit is mijn eerste jaar en ik mag zeker niet klagen. Ik heb genoeg werk.”
Warme winter
Volgens Tim zijn er dit jaar redelijk veel nesten omdat we een relatief warme winter gehad hebben. Ook de komende jaren verwacht hij dat die trend zich doorzet door de opwarming van de aarde. Wespen hebben volgens Tim vooral een voorliefde voor spouwmuren of andere ‘luchtkamers’. “Schouwen, zoals hier vandaag, dat komt iets minder voor.”
Tijd om aan de slag te gaan. Het is niet toevallig dat we er zo vroeg bij zijn. “In de ochtend of ‘s avonds is de beste periode om de nesten te verdelgen. De diertjes zijn dan nog niet heel actief en zitten samen in het nest.”
De verdelging gebeurt met een wit poeder dat niet schadelijk is voor de mens. Tim vult een spuitfles die hij op zijn rug hangt. Met een ladder klimt hij eerst op het dak van het gelijkvloers, daarna gaat hij via een andere ladder nog een verdieping hoger. Het valt mij op dat hij geen wit beschermingspak draagt zoals de imkers. “Veiligheid voor alles. Maar dat is in dit geval niet echt nodig. We zijn in de buitenlucht en ik kan makkelijk wegkomen. Omdat het zo vroeg op de dag is, zijn de wespen nog niet zo actief. Wanneer we in ingesloten ruimtes, zoals bijvoorbeeld een zolder, aan het werk gaan, dragen we wel zo’n bescherming. Of ik wel eens aangevallen wordt? Ik ben wel eens gestoken, ja.”
Verlamming
Tot mijn ontzetting volgt onze fotograaf Tim op de ladders. Hij draagt een korte broek en een T-shirt met korte mouwen. Als dat maar goed afloopt… Tim gaat naar de schouw waar het wespennest zich bevindt. Het nest is niet meteen te zien en dus spuit hij een flinke hoeveelheid van het witte poeder in de schouw. Het hele werk duurt nauwelijks enkele minuten. “Het goedje zet zich vast op de vleugels van de wespen en na enkele minuten krijgen ze verlammingsverschijnselen en sterven ze. Omdat de wespen met poeder op hun vleugels weer naar het nest vliegen, doen ze daar eigenlijk het werk voor mij. In principe mag je na twee tot drie dagen geen wespen meer uit het nest zien komen.”
“Omdat we in dit geval het nest niet visueel kunnen waarnemen, laten we het zitten. Soms wordt het ook meegenomen in zakken. Zoals de meeste van mijn collega’s geef ik ook een garantie. Als het nest nog niet weg zou zijn, kom ik gratis terug. Hoeveel wespen er in een nest zitten? Dat kan veel verschillen. Dat gaat van enkele honderden tot duizenden. Ik heb onlangs een nest gehad zo groot als een voetbal. De grootste die ik al gezien heb, was de grootte van een strandbal.”
Aziatische hoornaar
“Er zijn ook verschillende soorten wespen. Tegenwoordig is er veel te doen over de Aziatische hoornaar. Die is gevaarlijk. Als je daar door gestoken wordt, kan je best meteen naar het ziekenhuis rijden. Ze zijn groter en bevatten dus ook meer gif. Daardoor is de reactie ook erger. Zelf laat ik me jaarlijks testen om te zien of ik voldoende antistoffen heb tegen wespensteken. Als je dat niet hebt, dan is de kans groot dat je een allergische reactie krijgt. Ik heb altijd een hulpsetje bij waarmee ik mezelf of iemand anders kan helpen bij een wespensteek. Mijn ervaring leert mij dat wespen, bijen of hommels niets doen als je zelf niets doet. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.”
Wanneer je een wespennest ontdekt, is het volgens Tim belangrijk om de dieren niet te treiteren. “Je neemt best een foto die je bezorgt aan een wespenverdelger of aan de brandweer. Tot de wespenverdelger komt, kan je wespenvalletjes zetten met een stukje banaan erin of met wat limonade.”
Bijen en hommels
Wat er absoluut niet verdelgd wordt, zijn bijennesten of nesten van hommels. Die diertjes zijn beschermd en zijn heel nuttig voor de natuur. “Voor bijen of hommels werken we samen met imkers. Die komen de nesten gratis weghalen en voegen ze toe aan hun eigen kolonie. Jammer genoeg zijn er steeds minder bijen. Dat komt enerzijds door de komst van de hoornaar, maar ook door het gebruik van pesticiden in de landbouw.”
Wespenverdeling Vaartland in het kort
- Zaakvoerder: Tim Genijn (40)
- Wespenverdelging Vaartland is actief in de regio Mechelen, in de Rupelstreek en Klein-Brabant Vaartland
- Prijs voor verdelging van een wespennest: 30 euro
- wespenvaartland@gmail.com
- 0474-91 56 43