De aardbeien schitteren nog feller dan de blauwe pruimen, de pink lady’s blinken nog harder dan de minikomkommers. Het doet de klanten van het nieuwe Versateljee in de Heistraat in Wilrijk versteld staan. “Amai”, zegt iemand letterlijk. Waarna hij een handvol seconden sprakeloos de gloednieuwe winkel in zich laat opnemen. Stilstaand in de deuropening.
Het is waar David Van Saet (53) en Marianne Veurink (51) op gehoopt hadden, toen ze woensdagochtend voor het eerst de deuren openzwaaiden van hun groenten- en fruitwinkel. Het motto van Marianne, die meer dan twintig jaar zaakvoerster geweest is van De Fruiterie wat verderop: een groente- en fruitwinkel moet elke dag opnieuw een schilderij zijn.
De glanzende aardbeien komen van het Bezenhof in Duffel. Daar worden ze om 6u ’s ochtends geplukt. Om 8u gaat David ze ophalen en een halfuur later liggen ze in de winkel. “Soms ben ik te vroeg en zijn ze nog bezig”, zegt David. En hij verontschuldigt zich bijna. “Het is een passie. Ik werk 15 uur per dag, maar zo voelt het op geen enkel moment aan.”
Dertig jaar leningen en beleggingen
Het is ooit anders geweest. Tot april vorig jaar was David Van Saet bankdirecteur van een ING-kantoor in Bonheiden. Dertig jaar lang had hij gewerkt met leningen, beleggingen en verzekeringen. Tot hij het moe was en samen met zijn nieuwe vriendin Marianne drie maanden lang een tijdelijk groente- en fruitkraam opende in de Hoogstraat in Antwerpen.
Het was een test, maar een test die enorm goed meeviel en smaakte naar meer en groter: een heel nieuwe winkel met zijn tweetjes. “Ik ben zo blij dat ik de stap gezet heb”, zegt David vandaag, tussen zijn boontjes en platte nectarines. “Te veel mensen blijven een leven lang in dezelfde soort job hangen, terwijl ze die job eigenlijk allang moe zijn.”
David doet zijn nieuwe job supergraag, zegt hij. “Ik ben er echt ingezogen.” En hij wijst naar de plastic perenboom tegen het plafond, waarvan het hout echt is, en “de speciallekes”, zoals zijn witbuikkersen en Belgische leopolddruiven. “En kom over drie jaar terug, en de winkel zal er helemaal anders uitzien. Ik heb nog zo veel ideeën. Wij zullen blijven evolueren.”