Marco komt uit een echte vissersfamilie. “Mijn grootvader en vader hebben met een vissersboot gevaren”, vertelt Marco Baaij. “Zelf heb ik ook 22 jaar gevaren voor pulsvissen (vangmethode met stroomstoten), maar dat is nu door de Europese Unie verboden. Daarom heb ik samen met Marsha besloten een viswinkel te beginnen in de Belgische grensstreek.”
“Het klinkt misschien raar, maar in België wordt veel meer vis gegeten dan in Nederland. De visvangst is in Nederland een grotere sector, maar amper 5% van de verkoop blijft in eigen land. Belgen zijn meer Bourgondisch en eten volgens mij daarom vaker een stuk vis. Nederlanders kiezen eerder voor salades.”
“Dit pand op de Vrijheid in Hoogstraten stond leeg en leende zich perfect voor onze plannen. Het interieur hebben we volledig verbouwd om de togen te kunnen plaatsen. Op een van de muren is de boot geschilderd waarmee ik altijd heb gevaren. Aan een andere muur hangen een vergulde kreeft en krab. Die heb ik ooit zelf gevangen.”
Specialiteiten
De naam Vis & Vers spreekt voor zich. “We vonden het allebei een mooie naam voor onze winkel”, legt Marco uit. “Elke dag ga ik verse vis halen om in de togen uit te stallen. We mikken een beetje op het luxe segment van Belgische specialiteiten. Bij ons vind je naast mosselen, kabeljauw en zalm ook kibbelingen. We hebben niet direct de ambitie om nog meer viswinkels in de regio te openen, maar dat kan veranderen als de zaken heel goed lopen.”
Het koppel woont in Tholen in de provincie Zeeland. “De afstand tot Hoogstraten is 60 kilometer”, vertelt Marsha. “Dat valt eigenlijk best mee. We hebben wel de mogelijkheid gemaakt om indien nodig op de verdieping boven de winkel te kunnen overnachten. De website is nog in opbouw, maar op Instagram staat al alle nodige informatie over Vis & Vers.”