Henri Ignoul mag dan wel al 76 jaar zijn: het enthousiasme waarmee hij zijn visie verkondigt, doet menig starter blozen. Na een lange carrière als inkoper bij bedrijven als Looza, Mini-Flat en Citrusco, startte hij een volgend leven als consultant en innovatief ondernemer. Zo bracht hij een tijdje geleden een productlijn van ecologische hondenpoepzakjes op de markt, die vandaag nog steeds gretig gebruikt worden in diverse Belgische steden en gemeenten.
Door de hoge actualiteitswaarde van duurzame producten, heeft Henri Ignoul zijn passie voor een totaal ander gamma geïntensifieerd. “Het is intussen al 25 jaar geleden dat ik met pit-afval aan de slag ben gegaan”, zegt hij. “Ik was actief in de sector, en had uitstekende contacten met verwerkers van fruit, overal in Europa. Ik ben dan gestart met de aankoop van kersenpitten, om ze na een gespecialiseerd procédé van centrifugeren, wassen en drogen, aan te bieden bij producenten van kersenpitkussens. Per jaar verhandelde ik zo’n 240.000 kilo. Niet niks…”
Scrubs
Ignoul had in de VS gezien dat de pitten ook vermalen kunnen worden en ging hiermee experimenteren. “Pitten van kersen, maar ook van olijven, pruimen of perziken kunnen in verschillende korreldiktes worden vermalen tot nieuwe grondstoffen. Zo kan een zuiver natuurproduct in een lage mesh of micron perfect worden gebruikt voor scrubs in cosmetica. In een iets grotere vorm is het pit-residu perfect om voorwerpen te stralen of te ontcoaten. We hebben grote experimenten gedaan om verf van stalen pylonen af te halen, gevels van gebouwen te reinigen, of meubels een tweede leven te geven. Dat werkt echt uitstekend. Het is in ieder geval efficiënter én véél milieuvriendelijker dan te (zand)stralen met aluminium-residu, zoals nu gangbaar is.”
“Een ideale grondstof om de ecologische voetafdruk te verpulveren”
Pelletkachel
Volgens Henri Ignoul kan het gemicroniseerd pitafval, dat overal in Europa massaal beschikbaar is en vandaag gewoon wordt weggegooid, ook als biomassa worden ingezet. “De schalen van walnoten of olijfpitten, bijvoorbeeld, hebben een calorisch vermogen dat 3 keer hoger ligt dan hout”, zegt hij. “Reken maar uit wat dan het rendement van je pelletkachel is…”
De ondernemer uit Schulen kan maar moeilijk geloven dat er geen grote bedrijven zijn die met deze technologie aan de slag willen. “Iedereen is bezig met duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen”, stelt Ignoul. “Op alle mogelijke manieren proberen bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Wel: hier ligt de oplossing. Met de contacten die ik in de sector heb, en de kennis van de procedés, kan ik ambitieuze ondernemingen een heel eind op weg helpen. Er zal een totaal nieuwe wereld voor hen opengaan, die hen heus geen windeieren zal leggen. Go for it, zou ik zeggen!”