In het statige zeventiende-eeuwse gebouw was er sinds 1832 gedurende vijf generaties een bekende wijn- en likeurhandel gevestigd: Breckpot. Tot de broers Jean en Paul hun familiezaak in 2005 stopzetten. In 2006 kocht ondernemer Werner Gybels het monument om er drie jaar later na een grondige restauratie en verbouwing een nieuwe zaak in te openen: hij combineerde er een slagerij met een feestzaal en vergaderzalen.
In 2019 was er een tijdje restaurant Artoa gevestigd en tijdens de coronacrisis stond Den Breckpot plots vol in de belangstelling. Axel Colonna-Cesari van sterrenrestaurant Centpourcent vond er tijdelijk een onderkomen toen zijn vaste stek in Sint-Katelijne-Waver werd verbouwd. Begin dit jaar kwam het gebouw opnieuw op de markt voor 1,65 miljoen euro.
Twee ondernemers hebben Den Breckpot uiteindelijk gekocht. Al blijven ze liever op de achtergrond. “We vinden het vooral belangrijk dat dit prachtig historisch pand een mooie invulling krijgt. We staan open voor boeiende retail- of horecaconcepten die een meerwaarde betekenen voor het mooie pand en voor Mechelen”, vertellen ze.