Na de ondernemers, laten ook de zelfstandigen van zich horen over de belastingverhoging die burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en zijn schepenen woensdag aankondigden. De onroerende voorheffing in Gent stijgt met zo’n 20 procent en moet bijna 30 miljoen euro meer opleveren, per jaar.
Ondernemersorganisatie Voka noemde dat “woordbreuk”. In een vlammende verklaring heeft Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van Unizo Oost-Vlaanderen, het vrijdag over “een de factie onverantwoorde beslissing.”
Wie een bedrijf heeft, en dus veel grond en gebouwen, kijkt aan tegen een belastingverhoging die al snel oploopt tot duizenden euro’s. “En dat terwijl de bedrijfswereld van de ene crisis naar de andere sukkelt”, zegt Vermeiren. “Donkere wolken verzamelen zich boven Europa en dus ook boven Gent. Op zo een moment extra belastingen heffen naar bedrijven is de facto onverantwoord.”
Unizo betreurt dat de Stad Gent niet meer in eigen vel heeft gesneden. Het stadsbestuur puzzelde 81 miljoen euro aan besparingen bijeen: twee derde daarvan zitten op de rekening van de Stad, één derde zijn extra belastingen, vooral op grond of gebouwen. Hoe groter, hoe meer belastingen.
“De eigen boekhouding op orde zetten, duidelijke keuzes maken, streven naar een budgettaire hygiëne en de tering naar de nering zetten, zoals ook bedrijven dit dagelijks moeten doen, was de enige juiste en rechtvaardige weg”, klinkt het bij Unizo.
Ambtenaren
De zelfstandigen wijzen op het grote ambtenarenapparaat van de Stad Gent. “We brengen graag het Vlaamse spreekwoord bij Stad Gent onder de aandacht: bijt niet in de hand die je voedt. Bedrijven creëren mee de welvaart waar de hele stad kan van genieten. Wat goed is voor de bedrijven is goed voor de stad.”
“Maar er is ook zoiets als de hand in eigen boezem steken. Het ambtenarenapparaat van Stad Gent is enorm en de stadsschuld in Gent evolueert richting 1 miljard euro. Een centrumstad als Gent mag meer ambitie hebben dan een budgettaire strategie van pappen en nathouden.”
“Onze vrees is dat de stad de volgende jaren de rest van het miljard schulden ook weer deels bij de ondernemers zal zoeken. Daarom zal er nog verder moeten worden gesnoeid in de uitgaven. Niet met 50 miljoen op jaarbasis, maar een veelvoud daarvan.”