recessie

Risico op recessie is reëel, aldus barometer

In november gaan de economische parameters voor Limburg ronduit de dieperik in. Oekraïne en de energieprijzen zullen zwaar doorwegen en het totaalresultaat van 2022 fors drukken. “Het risico op een recessie is zeer reëel", zegt Johann Leten van Voka Limburg. "Het komt er nu vooral op aan te voorkomen dat deze crisis onze economie met structurele schade opzadelt.”

Kijken we naar de diverse parameters, merken we meteen dat het aantal starters afneemt in vergelijking met (de recordcijfers van) vorig jaar. In maart, april en mei (-11%) tekende zich deze daling af. “We moeten opletten dat deze negatieve trend niet aanhoudt”, vindt Johann Leten.

De export, traditioneel één van de sterkhouders, krijgt het moeilijk. De krimpende cijfers in het aantal afgeleverde exportcertificaten zijn frappant. De exportwaarde is nog even op niveau, maar zal vanaf november ook een stevig knauw krijgen.

Nog zo’n klassieker bij de speerpuntsectoren is de bouw. Het aantal vergunningen loopt maandelijks met zo’n 10% achteruit in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Toch realiseert de bouw eerder een stagnatie, te danken aan de grotere vraag naar de renovatie van niet-residentiële gebouwen (kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen,…).

De automobielsector beleeft een absoluut dieptepunt. Het totale aantal inschrijvingen blijft afnemen als we vergelijken met vorig jaar. Gelukkig is er ten opzichte van de vorige maanden in 2022 wel een opflakkering, alleen bij de bedrijfsvoertuigen nog niet.

En de arbeidsmarkt? Ook die blijft rampzalig. Het aantal niet ingevulde vacatures bereikt stilaan een hoogtepunt. Terwijl het totale aantal werkzoekenden 26% onder het maandgemiddelde blijft en daarmee een nieuw laagterecord vestigt sinds januari 2007, stijgt het aantal uitgeschreven vacatures verder, in mei met 25,7%.

Conclusie: het najaar kondigt zich bijzonder zwaar aan. Voka Limburg vraagt om structurele maatregelen vanuit de overheid om niet in een recessie te verzeilen. Alle hens aan dek!