Ooit, in de jaren 1980, baatte Jan Van Eyck op dezelfde plaats aan de oever van de Nete, vlakbij het huidige wandelknooppunt 69, een camping uit. Maar in 2001 werd deze camping zonevreemd verklaard.
“Jan verhuisde de camping. De laatste caravan verdween er in 2012”, vertelt Vic Van Eyck. “We vormden de zone om tot een terrein voor boerengolf.”
Recreatief medegebruik
Tijden evolueren, regels ook. Toerisme Vlaanderen maakte Vic duidelijk dat glamping sites in natuurgebied wel mogelijk zijn. “Na contact met de gemeente Kasterlee wisten we dat we de zone vier maanden lang een recreatief medegebruik mogen geven.”
De Glemping was geboren. Het gaat om twee luxueuze woonhutten, een voor twee en een voor vier personen. Officieel zijn het door de Estse bouwer Iglucraft omgebouwde Iglucabins, die we nu summercabins moeten noemen. “We geven ze de namen Aardig en Luchtig. Ze liggen in de buurt van de nieuwe zomerbar Vurig, van Jef Peeters en Jef Vercammen, die wij genoegzaam de Jeffen noemen.”
Provinciesteun
De investering is niet gering, maar de provincie Antwerpen leverde een stevige bijdrage. Gedeputeerde voor Toerisme Mireille Colson mocht daarom samen met burgemeester Ward Kennes de Glemping officieel openen. “We willen met een ruim kampeeraanbod het Kempengevoel versterken. Vorig jaar overnachtten in de provincie dubbel zoveel toeristen dan voor de pandemie.”
Reisjournalist
Jo Verluyten, reisjournalist uit Geel en hoofdredacteur van Touring Magazine, dacht het concept mee uit. “We gaan deze eerste maanden veel leren in de hoop dat de Glemping een blijver wordt.”
De Glemping blijft vier maanden staan. De verblijfplaatsen worden enkel in het weekend verhuurd. “Met de zomerbar op kruipafstand is dit de veiligst mogelijke plek om een aangename vakantie door te brengen”, lacht Vic Van Eyck.