Met een hervormingsplan vol rekenwerk wil Horeca Vlaanderen de sector meer zuurstof geven nu de steunmaatregelen van de overheid die tijdens de coronajaren golden, zijn weggevallen. Meest in het oog springend element is de invoering van de witte kassa voor élke horecazaak, ook voor degene die er tot nu vrijgesteld van waren. Dat zijn onder meer de cafés die minder dan 25.000 euro omzet per jaar uit voeding halen, zomerbars en foyers. In ruil zakt de btw op niet-alcoholische dranken van 21 naar 6%.
Daarnaast vraagt Horeca Vlaanderen ook verschillende lastenverlagingen op personeelsvlak: een uitbreiding van het aantal belastingvrije overuren voor personeel, een vrijstelling van de uren van jobstudenten tijdens de zomermaanden voor hun wettelijke maximumaantal (475 uren per jaar), en de bestaande lastenverlaging voor tien vaste werknemers laten gelden in plaats van vijf nu.
Witte kassa geen probleem
Erik De Rop, die enkele horecazaken in Leuven uitbaat en naast bestuurslid van Horeca Leuven ook voorzitter is van de vzw Oude Markt, kan zich vinden in het hele hervormingsplan dat Horeca Vlaanderen voorstelt. “Het totaalpakket ziet er goed uit”, zegt hij.
De verplichte witte kassa vindt hij geen probleem. “Het cashless betalen is al enorm gestegen sinds de pandemie, in dat opzicht zal een witte kassa weinig verschil maken. Veel horecazaken werken er ook al gewoon mee. Het zou goed zijn als de witte kassa zonder uitzondering voor iedereen in de heel brede sector geldt, dus bijvoorbeeld ook voor pop-upbars en traiteurs.”
Biedt de btw-verlaging op niet-alcoholische dranken wel genoeg verlichting voor de horeca in de Leuvense binnenstad? “Laat ons eerlijk zijn: de meeste cafés hier halen hun inkomsten uit alcohol zoals bier, cocktails en sterkedrank. Ook danscafés en het nachtleven schieten hier niet veel mee op. We moeten ook durven praten over een substantiële verlaging van de btw voor alcoholhoudende dranken. Naar 6% zal misschien niet gaan, dat snap ik wel, maar 12 of 15% zou al veel helpen.”
Studentenjobs
Voor een studentenstad als Leuven wordt ook de voorgestelde maatregel rond studentenjobs op applaus onthaald. “Wij hebben veel studenten nodig en die beperking van de uren is een moeilijk gegeven voor ons”, zegt Erik De Rop. “Dat zijn ook geen jobs die mensen weghalen uit het reguliere arbeidscircuit, maar puur studenten die wat willen bijverdienen in de Leuvense horeca. Dus ja, dit zou een heel goede maatregel zijn.”
Het is nu aan de politiek om zich over het hervormingsplan van Horeca Vlaanderen te buigen.