Analyse Voka Mechelen-Kempen Foto: HOLLANDSE HOOGTE /LAURENS VAN PUTTEN, Voka Mechelen-Kempen

Nieuwe analyse Voka Mechelen-Kempen toont sombere cijfers: “Economie kijkt aan tegen zwakste najaar in 7 jaar”

De economie in de regio Mechelen-Kempen kijkt mogelijk tegen het zwakste najaar aan van de voorbije zeven jaar. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen. "Dit is geen leuke boodschap. Onze oproep aan de regeringen is daarom eens zo urgent. Pak de loonhandicap aan. Zorg dat onze bedrijven kunnen blijven concurreren met de buurlanden en de rest van de wereld", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De voorspelling van de barometer gaat tot november 2022. Die maand komt uit op 75 basispunten. Dat is een cijfer dat de sterkte van de economie meet. De barometer is ontwikkeld door professor Guido Van Rompuy, verbonden aan de KU Leuven.

“Wat leert de barometer ons? De economie in Mechelen-Kempen is moe. Ze gaat moe de zomer in, maar ze komt nog vermoeider uit die zomerperiode. Kort gezegd: we kijken aan tegen het slechtste najaar in 7 jaar. Sinds 2015 dus”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De periode is niet te vergelijken met het dieptepunt tussen maart en mei 2020, in volle coronacrisis. Toen kwamen we uit op 33 basispunten. Nog een pak lager dan komend najaar.

Loonhandicap

Vooral de autosector en een deel van de bouwsector hebben het moeilijk, zo tonen de cijfers aan. Alle data is gebaseerd op gegevens voor de regio Mechelen en Kempen. “We moeten met twee woorden spreken. De barometer is betrouwbaar, maar we weten niet hoe zwaar bijvoorbeeld het conflict in Oekraïne gaat doorwegen op onze ondernemingen”, stelt Laveren. “Wat we wel weten is dat we onze bedrijven beter klaarmaken voor een winter vol uitdagingen.”

 

De hoogste lonen in 40 jaar stelt onze bedrijven voor een bijkomende factuur van 23 miljard. Onhoudbaar. Voka Mechelen-Kempen deed vorige week een voorstel om een indexsprong in te voeren die de stijging van de lonen beperkt tot 12,5 procent in plaats van 15,5 procent. In ruil zou elke medewerker 500 euro netto krijgen. Een directe injectie voor de koopkracht.

Minder dan 20.000 werkzoekenden

“Het najaar stelt ons voor uitdagingen. Maar onze ondernemers knokken al twee en een half jaar. Ze bewijzen dat ze er keer op keer staan en dat ze die uitdagingen aan kunnen. Daar ben ik ook nu van overtuigd”, zegt Laveren.

“Zo is er ook positief nieuws. Zo daalt het aantal werkzoekenden zonder werk in de regio Mechelen-Kempen onder de 20.000. Dat is voor het eerst in 14 jaar. Een recordaantal mensen is aan de slag. We moeten er nu voor zorgen dat die blijvende openstaande vacatures ook ingevuld raken.”