green key

Twee B&B’s behalen duurzaamheidslabel: “Ons publiek wordt zich alsmaar bewuster van onze voetafdruk”

TIENEN - Het duurzaamheidslabel Green Key (of Groene Sleutel) certificeert maar liefst vijftien nieuwe locaties in Vlaanderen. De nieuwe Green Key houders maken een verschil voor de planeet door zich in te zetten voor duurzamer toerisme. Tienen valt alvast twee keer in de prijzen met B&B Nokernote en De Mulkerij.

“Van bij de start, nu al veertien jaar gelden, heeft Nokernote altijd bewust gekozen voor een ecologische dimensie, die in de loop der jaren steeds belangrijker en intensiever is geworden”, zegt Lode Vandermeulen van de B&B. “We kozen bijvoorbeeld van dag 1 voor plaatselijke producten van bioboeren en fruitboeren. Onze boomgaard met oude hoogstam boomrassen is altijd al een troef geweest en de bomen leveren ons appelsap dat we bij het ontbijt serveren en ander fruit waar we onze confituren van maken. Sinds twee jaar zijn we gestart met een bescheiden permacultuur moestuin die op veel interesse van onze gasten kan rekenen.”

“We merken ook dat ons publiek hoe langer hoe bewuster wordt van onze voetafdruk en onze inspanningen hiervoor erg waarderen”, gaat Lode verder. “Het halen van het Green Key label is voor ons een bekroning en tegelijkertijd een manier om onze ecologische insteek een prominente plaats te geven in onze communicatie naar de buitenwereld toe.”

 

Sfeerbeeld van De Mulkerij. — © IF

De Mulkerij is een camping die kleinschalig wordt uitgebaat in bijberoep. “We proberen klein en gezellig te blijven in ons aanbod, maar zijn ambitieus om voortdurend stappen te zetten inzake duurzaamheid”, zeggen Ellie Buys en Pieter Roovers. “Hierbij proberen we een goede balans te vinden tussen de belangen en bezorgdheden van vele van onze gasten en onze ecologische voetafdruk. We leveren sinds onze opening inspanningen op het vlak van energie, water, afval en biodiversiteit, maar we proberen hier nog steeds in te verbeteren.”

Pieter en Ellie zijn bijzonder blij met hun Green Key label. “We hebben steeds de intentie gehad om een maatschappelijke meerwaarde te vormen met deze kleinschalige uitbating in bijberoep. Meer dan ooit is er aandacht voor initiatieven die de appreciatie en de beleving van onze regio aanscherpen. Traag en lokaal reizen én verblijven zijn volgens ons blijvers en passen binnen een duurzame samenleving. En daar willen wij ons steentje aan bijdragen. Onze gasten kunnen zo mee genieten van het authentieke karakter van deze voormalige stadsboerderij.”