devroede

ICT-bedrijf VCD Devroede organiseert roadshow met robots

HALLE - Het ICT-bedrijf VCD Devroede uit Halle lanceert zich in het verdelen, programmeren en oplossen van concrete situaties bij humanoïde robots. Het bedrijf organiseerde een roadshow om te tonen tot wat James, Zora, Robin, Crusr, Lucki en andere soortgenoten in staat zijn .

Zora staat te dansen op een tafel op de tonen van K3. Het werkt aanstekelijk want een aantal toeschouwers doen spontaan mee.

“En dat is eigenlijk de bedoeling. Zora is onze zorgrobot die vaak in zorginstellingen wordt ingezet om mensen te laten bewegen of te laten zingen”, vertelt Veronique Devroede.

Even verder rijdt Lucki met enkele plateaus vol glazen rond. James is de butlerrobot die in een thuissituatie veel handelingen uit handen kan nemen, van de deur openen tot de tv aanzetten, de lichten aandoen, de temperatuur meten en zo meer. Robin is de kleinste van de bende. Hij helpt vooral in scholen om leerlingen te motiveren en uit te dagen.

Menselijke vorm

“Humanoïde robots zijn vrij nieuw. Vooral hun menselijke vorm spreekt aan maar eigenlijk zijn ze niet meer dan een computer of een tablet die mooi verpakt is”, zegt Devroede.

“Een robotmaaier om je gras te maaien, dat zijn mensen ondertussen gewoon. De verwachting is dat dit over enkele jaren ook zo zal zijn voor menselijke robots. Daarom wilden wij als ICT-bedrijf de boot niet missen. Ons personeel is speciale cursussen gaan volgen om onze klanten op maat oplossingen te kunnen bieden. Elke situatie is anders, elk bedrijf ziet andere toepassingsmogelijkheden.”

Bij VCD De Vroede waren ze zelf geschrokken van de grote interesse in de robotvoorstelling. “Het zou fijn zijn om zo’n Robin op school te hebben”, zegt het ICT-team van het Heilig Hart&College uit Halle. “Het zou niet alleen een hulp zijn bij taken in de lessen maar het zou ook leerlingen motiveren en interesse helpen kweken voor technologie.”

Mensen recht helpen

Ook tal van zorginstellingen waren aanwezig. “Wij zoeken een robot die kan helpen detecteren wanneer mensen zijn gevallen zodat ze sneller recht geholpen kunnen worden. Ik heb begrepen dat hier volop wordt gewerkt”, zegt een vertegenwoordiger van een woon-zorgcentrum.

Zelfs horecazaken kwamen een kijkje nemen. “Niet om ons personeel te vervangen. Maar iemand die twintig glazen tegelijk naar een tafel kan brengen, kan wel handig zijn”, zo klonk het.

De humanoïde robots worden vandaag al ingezet in het begeleiden van fysieke oefeningen, bij geheugentraining bij ouderen, in het gezelschap houden van mensen, om kinderen af te leiden of te vermaken in het ziekenhuis, om informatie te delen, mensen te herkennen, een ruimte te bewaken, klanten te animeren, detecteren of iedereen een mondmasker draagt en zo meer.

Weg tonen

We vinden ze vandaag vooral in de zorg, onderwijs en winkels maar de toepassingsmogelijkheden zijn zeer groot. Misschien brengt binnenkort wel een robot die stapel papieren in het gemeentehuis van het ene lokaal naar het andere of toont de weg naar het kantoor van de burgemeester.

Wie een humanoïde robot in huis wil halen, moet rekenen op 3.000 tot 20.000 euro, afhankelijk van het model en wat de robot moet kunnen. De roadshow zette in elk geval al flink wat Pajotse ondernemingen en instellingen aan het dromen.