bolt

Bolt lanceert verplichte alcoholtest bij gebruik van deelsteps

SCHAARBEEK - Bolt opent een nieuw magazijn in Schaarbeek, Brussel. De grootste verdeler van deelsteps in Europa is al een jaar aanwezig op de Belgische markt en blijft groeien. Om zich verder te verankeren in de hoofdstad, zal dit operationeel centrum het mobiliteitsplatform helpen efficiënter te werken en zijn ecologische impact verder te verkleinen door ter plaatse aan steps te werken. Bolt stelt ook nieuwe veiligheidsoplossingen voor die het Estse bedrijf heeft ontwikkeld.

Bolt lanceert een verplichte alcoholtest voor de gebruikers van deelsteps als belangrijkste innovatie. Dit initiatief helpt om rijden onder invloed te bestrijden en weggebruikers te beschermen. Uit een recent onderzoek van het UCM Sint-Pieters bleek dat één derde van de ongevallen met elektrische steps ‘s nachts plaatsvond en het gevolg waren van overmatig alcoholgebruik. De veiligheid van klanten en andere weggebruikers is zeer belangrijk voor de Europese mobiliteitsspeler.

Innovatieve oplossingen

Deze nieuwe veiligheidsmaatregel tegen het gebruik van steps onder invloed van alcohol werd voor het eerst geïntroduceerd in Spanje. Met de invoering van de functie in België onderstreept Bolt zijn engagement voor veiligere mobiliteit.

“Bij Bolt zetten we ons in om innovatieve tools te ontwikkelen die efficiëntere en veiligere stedelijke mobiliteit mogelijk maken. Daarom willen we een alcoholpreventietest voor onze gebruikers introduceren. Technologische innovatie en veiligheid zijn twee fundamentele aspecten in al onze activiteiten en die ons in staat stellen om efficiënte en verantwoorde oplossingen te creëren voor onze gebruikers”, verduidelijkt Oualid Benhammadi, Country Manager micro-mobiliteit België bij Bolt.

Wetende dat alcohol de reactietijd beïnvloedt, bestaat de nieuwe functie uit een snelle en eenvoudige cognitieve test die de reactietijd meet tijdens drie veranderende beelden. De test start wanneer een gebruiker de QR-code op een step scant en is verplicht voor iedereen die van donderdag tot zondag een step gebruikt tussen 19u ‘s avonds en 5u ‘s ochtends. Als de reactietijd een bepaalde drempel overschrijdt of als de gebruiker de test niet doet, ontgrendelt de app de scooter niet en worden andere vervoersopties van Bolt zoals ride hailing voorgesteld.

Mobiliteit in de stad veiliger maken

“De veiligheid van onze gebruikers, maar ook van andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers is onze topprioriteit. In alle steden waar we actief zijn, werken we nauw samen met de lokale besturen en voeren we tal van acties uit om onze gebruikers te informeren over risicovol gedrag. De lancering van ons preventiesysteem tegen rijden onder invloed is een volgende stap om meer veiligheidsfuncties in onze applicatie te implementeren,” besluit Benhammadi.